Blogg

Här i bloggen kommer vi att tipsa om allt möjligt som man kan ha nytta av som nyinflyttad i Uppsala. Det kan handla om nöjestips, kontakter med myndigheter eller praktiska saker som att hitta rätt firma för en badrumsrenovering eller någon annan typ av hantverksarbete. 

Så fungerar bygglov i Uppsala

1 feb 2019

Ska du göra en utbyggnad? husBygga nytt? Ändra fasaden? Det är mycket att hålla redo på när något ska byggas, eller när en utbyggnad ska ske. Lättare blir det kanske inte av att informationen skiljer sig åt en del beroende på kommun, och kanske till och med var i kommunen du bor och hur området är klassat. Informationen nedan gäller för Uppsala – här tar vi upp det mest väsentliga.

Vad behöver man bygglov för att göra?

Det första steget, oavsett om du bor i Uppsala eller i någon kommun, är att titta på vad som faktiskt gäller. Behöver du verkligen ett bygglov för det du tänkt göra? Eller räcker det med att skicka in en anmälan? Som regel behövs bygglov för utbyggnad, bygga nytt eller ändra en byggnad, även om det finns några undantag. Bygglov krävs också i följande fall:

 • Sätta upp ett plank eller en mur. 
 • Göra en utbyggnad i form av en inglasad altan. 
 • Ändra användningen av en lokal, till exempel från bostad till kontor eller tvärtom. 
 • Ändra fasadmaterial. 

Vad kostar det?

Hur mycket det kostar beror på vad som ska göras. På Uppsala kommuns hemsida står det ”Avgift i kronor: 0,5, bygglovsavgift” när det handlar om ny- och tillbyggnad. Det finns dock en rad olika andra åtgärder listade, alla med olika priser. ”Grundförstärkning av en- eller tvåbostadshus” kostar till exempel 14 000 kronor i avgift.

För dig som ska göra en utbyggnad kan det även vara relevant att känna till att ”ändring av en- eller tvåbostadshus, ifall förändring innebär att bärande delar eller konstruktion berörs” innebär 6 500 kronor i avgift.

Så funkar det – i korthet

Processen i sin helhet att söka bygglov i Uppsala är som den i andra kommuner. Det första du bör göra är att ta reda på om du faktiskt behöver ett bygglov, eller om det räcker med att göra en anmälan. Vidare behöver du veta vilken karta du ska beställa av kommunen. Sedan ska handlingar och dokument skapas. Det finns listor på vad dessa är mer exakt.

När du väl gör din ansökan är det viktigt att göra den så komplett som möjligt. Handläggningstiderna kan vara ganska långa, och om du behöver komplettera din ansökan kan dessa tider fördubblas, eller åtminstone öka väsentligt. Skulle du råka lämna in kompletteringarna försent kommer ärendet dessutom att avslutas, vilket gör att du behöver skicka in din ansökan på nytt.

När ansökan väl är inlämnad kommer du att få hjälp av personlig handläggare, och granskning sker. I Uppsala gäller att om handläggningen tar mer än 10 veckor från att din ansökan har tagits emot, kommer en reducerad avgift att ges. Från vecka nr 11 kommer den att reduceras med en femtedel, för varje vecka som hinner gå tills du får ditt beslut.

Om din ansökan blir godkänt kommer du att få ett startbesked och kan därmed börja bygga. Därefter kommer en kontrollansvarig att följa upp arbetet, vilket kan vara du som byggherre, eller en fackman.

 

Har du ett fult och slitet trägolv?

15 jan 2019

Trägolv i all ära, men är det fult och slitet är det inte roligt med trägolv. Det är ju så populärt med trägolv. Och det sägs vara så levande, att ha trägolv i sina hem. Ett trägolv kan hålla i nästan 100 år om det sköts om på rätt sätt, men hur sköter man om ett trägolv? Det kanske inte räcker med att tvätta det en gång i veckan, det kanske behöver bonas om då och då. Men hur gör man? Här går vi igenom både hur du kan sköta om ditt trägolv och hur du kan spara på det.

Bona om ett trägolv

OM du vill se till at så att ditt fina trägolv håller sig länge och är fint, kan du gott och väl bomna om det med jämna mellanrum. Om du tvättar ditt trägolv, se till att endast använda naturlöig såpa som lägger sig som en skyddande hinna över trägolvet. Dessutom kan du se till att bona golvet. Det är som en minibehandling av ditt trägolv, vilket gör att det håller längre och framför allt är snyggare under längre tid.

Såhär gör du:

Skaffa en gummiraka, med långt skaft. Det är bättre att ha gummi eller silikon på golvpolishen än bomull, då bomull kan ge ifrån sig ludd som man inte vill ha kvar på trägolvet efter boningen av det. Häll ut polishen på golvet och för med rakan fram och tillbaka över golvet. Var inte snål med polishen utan använd rikligt medan du gnuggar in polishen i trägolvet. Se till att trägolvet torkar ordentligt efteråt.

Lägg en skyddande matta på trägolvet

Om du inte är intresserad av att bona, vaxa eller tvätta ditt trägolv, kan du alltid lägga på en skyddande matta på trägolvet. På så sätt skonar du trägolvet, till exempel under tiden som man har småbarn hemma. När de sedan väl är stora nog, och man som förälder inte behöver tjata om att vara försiktiga med trägolvet, kan man ta bort mattan och så har man ett alldeles fräscht trägolv. Mät ut hela golvet. Köp en matt som har samma storlek som hela golvet. Klipp till och lägg mattan på golvet. Har du exakt samma storlek på mattan som på golvet, kommer du inte att behöva limma fast det, utan det kommer att hålla sig inom golvlisterna. Vill du inte ha en heltäckningsmatta, kan du alltid slipa om ditt trägolv. Du kan även slipa om både parkettgolv, laminatgolv, klickgolv, linoleum och vissa mer moderna plastgolv. Har du ett golv i Uppsala som du vill slipa om kan du fortsätta läsa här: http://www.golvslipninguppsala.nu.

Här finns din takläggare i Uppsala

30 dec 2018

När du flyttar till Uppsala, är det ju många saker att tänka på. Beroende på hur du väljer att bo i Uppsala, kommer du att behöva olika slags hantverkare. Flyttar du in i en lägenhet kan du behöva en inredare. Om du känner dig osäker på hur du ska inreda på ett sätt som du kan trivas med, kan du alltid anlita en inredare till detta. Eller en hantverkare som kommer och tapetserar om och målar om åt dig. Skillnaden på att anlita proffsen är att det går så mycket snabbare med en priofessionellt snickare och målare. Flyttar du in i en villa i Uppsala kommer du förmodligen att behöva en hantverkare som både kan lägga om taket i Uppsala och som kan måla om fasaden på ditt hus, för att inte tala om både köks- och badrumsrenovering.

Hantverkare du kan behöva till en lägenhet

När man är ny i en stad, är det så många nya saker som man bör hitta. Förutom jobbet eller studierna som du ska ägna dig åt, gäller det ju att hitta dagis och skola om man har barn. Har man flyttat in i en lägenhet som man känner att man vill renovera och göra om så att den passar bättre den egna smaken. Känner man sig osäker på om man kan få tag i någon hantverkare, vill vi försäkra om att det finns kring 100-tals hantverkare som kan komma och hjälpa till med renoveringar som man kan vilja göra om man bor i en lägenhet. Så här många olika hantverkare finns det; 97 målare eller tapetserare, 179 snickare, 52 kakelläggare, 43 golvläggare eller golvslipare.

Hantverkare du kan behöva för renovering av villan

Alla som bor och flyttar in i hus gäller det på samma sätt att hitta hantverkare för all slags renoveringar som man som villaägare kan behöva få gjort inomhus. Men för fasad och tak finns det även här en hel del hantverkare att välja mellan i Uppsala. Vad sägs om 34 takläggare, 97 målare till fasaden, 7 stenläggare till trädgården utomhus? Glöm inte att du alltid har rätt att dra av för arbetskostnaden när du äger ett hus i Uppsala. Har du behov av en trädgårdsmästare eller arborist kan du alltid dra av på Rut-avdraget för dessa tjänster. Särskilt under vintern är det viktigt att se över sitt villatak, då det kommer en hel del nederbörd som sliter på taket. Har du behov av en takläggare i Uppsala? Läs då mer här.

Yrken som du kan arbeta med i Uppsala

30 nov 2018

Funderar du på att flytta till Uppsala? Har du redan fått ett nytt jobb? Eller du kanske är den nogranna typen som först vill ha jobbet och sedan flytta till Uppsala? Förutom de vanligaste yrkena som det alltid är brist på, såsom läkare, sjuksköterskor och undersköterskor och lärare, barnskötare och förskollärare, finns det en stor marknad för alla som är beredda att arbeta som egen företagare. Vi har tittat på några annonser på Arbetsförmedlingen och hittat följande yrken som man efterfrågar och som man helst önskar har egna företag. Detta då flera av dessa yrken, har man mer behov av att ge uppdrag till, än att anställa som person på ett företag.

Ventilationstekniker 

Det finns stort behov av VVS-montörer som kan arbeta med olika slags ventiler. Med avlopps- och vattenrör, med luftvärmepumpar och annat praktiskt som har med luft, värme och ventilering att göra. Man önskar sig en självständig företagare inom VVS, helt enkelt.

Byggledare

Det finns stort behov av byggledare som kan ta eget ansvar för byggen som äger rum i Uppsala. Det innebär att man kan ta olika kunder som har olika nybyggnationer på gång i Uppsala. Som byggledare är det viktigt att ta ansvar, erbjuda lösningar, se möjligheter där andra går bet och kunna erbjuda kostnadseffektiva lösningar som är bra för kunden.

Snickare

Det är stor efterfrågan på snickare; alla som kan arbeta med att lägga kakel och klinker, lägga golv, tapetsera, måla, bygga väggar, lägga tak och så vidare. Som snickare är det tänkt att man ska klara av olika slags arbetsuppdrag och kunna slutföra arbeten självständigt. Ofta måste man ta ansvar för sitt företags ekonomi, marknadsföring och att skaffa egna kunder.

VVS-montör

VVS-montörer behövs hela tiden. Det är ett outsinligt behov av VVS-montörer som har egna företag. Som egen företagare handlar det om att skaffa fram sina egna kunder, marknadsföra sitt företag, och fakturera. Sedan måste man bokföra allt och betala in sina egna arbetsgivaravgifter, momsbetalningar och skatter.

Arborist

Som arborist arbetar du mycket utomhus. Du skaffar fram dina egna arbetsverktyg, maskiner, hissar och bilar. Du arbetar säkerligen säsongsvis och då kan det vara bäst att ta så många uppdrag som du bara får under sommar- och vår- och höstsäsongerna. När det sedan är vinter och du inte får så många uppdrag, kan du lika gärna ta semester. Är du din egen kan du bestämma själv hur du arbetar och var. Kanske i Uppsala?

När du behöver en snickare i Uppsala

19 nov 2018

Ska du bygga om hemma och behöver någon som hjälper dig med inredningsarbetet hemma? Varför inte anlita en snickare i Uppsala, om det är så att du ska flytta till Uppsala. Om du är på väg att flytta till Uppsala och dessutom ska bo i villa, kan det vara bra att skaffa sig information om allt sådant som man som villaägare kan komma att behöva få tag i. Förutom jobb, skola och dagis, som är bland det första man ser till att få tag på innan man flyttar till Uppsala, vill man säkert hitta en egen snickare, hantverkare, rörmokare, frisör, tandläkare och sjukvårdscentral när man väl är på plats.

Vad är viktigt när man väljer snickare i Uppsala?

Särskilt när man är ny på en plats vill man säkert ha tag i en snickare som man kan lita på. Har man inga sådana kontakter, kan man ju alltid fråga släktingar, vänner eller trevliga grannar om de känner någon som är duktig. Om de inte gör det, bör man googla "snickare Uppsala". Gör man det, kommer Google med flera förslag på snickare som arbetar just i Uppsala. Därifrån kan de sedan gå vidare och ta kontakt, fråga om referenser och offerter. Sedan bör du jämföra de olika snickarna med varandra, kontrollera referenser, läsa omdömen om dem och så vidare. Förutom refernser är det viktigt med rätt utbildning, certifieringar, nöjd-kund-garanti och att de inte har någon anmärkning hos Allmänna Reklamations Nämnden, ARN. Har de det, då har de gjrot sig skyldig till ett allvarligt fel, och dessutom inte brytt sig om att kunden blir nöjd. Har de i stället en nöjd-kund-garanti, då ger de sig inte förrän kunden är nöjd.

varför ska man ha en snickare?

Framför allt om man är villaägare, brukar det finnas stora behov av en snickare eftersom de brukar vara väldigt all-round och kunna många olika renoveringar. En sådan kan både lägga golv, bygga en altan, snickra innertak eller smälla upp en vägg, eller riva ner en vägg. Har du fått tag i en duktig snickare, behöver du inte oroa dig för sådant som behöver renoveras i din villa senare. Och som villaägare kommer man att råka ut för en hel del renoveringar under resans gång. Är det inte taket som läcker, är det dags att måla om något rum, göra om inredningen till köket eller badrummet. Är man då inte van vid att spika med hammare, eller van golvläggare kan det vara så att man behöver en snickare i Uppsala.

Vet mer om hur det är att bo i Huddinge

25 sep 2018

flyttlådorHar du redan bokat en flyttfirma? Eller vill du utforska kommunen lite mer innan du bestämmer dig för att flytta? Huddinge har med sitt läge många fördelar. Samtidigt som det är nära till storstaden och allt det har att erbjuda, finns det fortfarande relativt stora och billiga hus här. Att många funderar på att flytta hit är inte särskilt konstigt alltså – och det bor redan över 100 000 människor i kommunen. Faktum är att Huddinge är Stockholms läns näst största kommun.

Invånare

Siffror från förra året visar att kommunen hade 110 003 invånare. Som nämnt ovan innebär det att Huddinge är den näst största kommunen i länet, och den 14:e största i hela landet. I skrivande stund har befolkningen säkerligen ökat ännu lite mer, med tanke på att över 2 200 personer flyttade in under 2016, och nästan 2 500 under 2017.

De som flyttar in är relativt unga, med en medelålder på 37 år. För jämförelse kan nämnas att medelåldern i hela Stockholms län är 39 år, och i hela Sverige 41 år. De mest folkrika kommundelarna är Sjödalen, Flemingsberg och Skogås. I Sjödalen bor det över 15 000 personer. Att hitta en flyttfirma i Huddinge är inte särskilt svårt – säkerligen har dessa siffror något med saken att göra.

Sysselsättning

Huddinge är en kommun som många pendlar i. År 2016 fanns det nästan 55 000 förvärvsarbetande här, och lite mer än en fjärdedel av dem både arbetade och bodde i kommunen. Resten, nästan 75 % alltså, bodde i Huddinge men arbetade i en annan kommun. Troligtvis ser siffrorna liknande ut även i skrivande stund.

Vad gäller arbetsgivare finns det ett par privata företag i toppen, men flest anställer offentliga aktörer. Hit hör till exempel Karolinska universitetssjukhuset, Karolinska institutet, Södertörns högskola och Södertörns polismästardistrikt. I övrigt finns många små- och medelstora företag. Här kan du till exempel jobba på en flyttfirma, i en butik eller på ett It-företag.

Kommunala skattenivåer

Innan du ringer en flyttfirma kan det vara bra att kolla upp allt ordentligt – till exempel kan skattenivåer vara bra att känna till. Kommunalskatten ligger i skrivande stund på 19,87 kronor per intjänad hundralapp. Därutöver går 12,08 kronor till landstinget. Begravningsavgiften ligger på 0,242 konor, medan kyrkoavgiften ligger på 0,715 kronor. Skatten till kommun och landsting blir således 32,907 kronor per intjänad hundralapp, givet att du är medlem i Svenska kyrkan.

Läs mer om kompetent flytthjälp i Huddinge. 

Lycka till med flytten!

 

 

När du vill bygga ett helt nytt hus i Uppsala

29 aug 2018

Den som funderar på att köpa en (tom) tomt i Uppsala har så ett 50-tal tomter som är till salu, ser vi efter en snabb sökning på hemnet.se. Den som är sugen på att bygga nytt, kan mycket gärna passa på nu, när det finns så många tomter till salu. Dessutom ser vi en väldigt torr höst (än så länge. Annars kan man förvärva tomten nu, och bygga senare, medan man funderar på hur man vill ha sitt nya hus.

När man ska bygga hus är det minst två olika alternativ som man bör tänka igenom är; om man ska bygga ett modulhus, eller om man själv ska bygga huset från grunden. Väljer du att bygga ett modulhus, har du minst 12-20 hustillverkare i Uppsala. Om du har tänkt dig bygga huset från grunden, är det bäst att du bestämmer dig för ett byggföretag som du kan anlita och som har olika hantverkare som kan komma och bygga de olika delarna åt dig, alternativt så anlitar de flera olika byggföretag.

För- och nackdelar med att bygga modulhus

Den största fördelen med att bygga ett modulhus är att det går så snabbt. Hustillverkaren kommer då med de olika modulerna till huset och ser till att det byggs på rätt sätt. Innan det ska grunden till huset vara lagt, med alla VVS-rör och det som krävs till husbygget. De ger också råd om vilken slags grund som passar bäst till deras hus och beroende på tomtens beskaffenhet. Em fördom när det komemr till modulhus är att man inte kan påverka utseendet, men det är helt fel. Som kund har man möjlighet att rita själv husets utseende och kan påverka det minst lika bra som de färdigritade husen.

För- och nackdelar med att bygga från grunden

Beslutar du dig för att bygga huset från grunden själv, har du här två alternativ att ta ställning till. Antingen anlitar du ett enda byggföretag som tar ansvar för att hela huset blir byggt. Du har en kontakt på företaget som alltid tar kontakt med dig om olika praktiska saker som du kanske behöver ta ställning till. Eller så agerar du byggherre och bestämmer allt med olika byggföretag, ned olika hantverkare såsom snickare, elektriker och VVS-montörer.  Det säger sig ju nästan självt att om du är din egen byggherre så är det du som har kontrollen över bygget och har den största insyn som man kan ha.

Snyggare hus med inglasningar

20 aug 2018

Söker du efter hus i Uppsala? En snabb sökning på hemnet.se visar att det åtminstone finns ett 150-tal hus, radhus eller fritidshus till salu bara i Uppsala kommun. Om du breddar sökningen och även innefattar området kring Uppsala, finns det fler än 430 hus, radhus och fritidshus till salu. Letar du efter däremot efter en bostadsrätt, finns det 675 bostadsrätter som i detta nu finns till salu i hela Uppsala kommun. Det innebär att det inte borde vara något problem att hitta hus, radhus eller någon bostadsrätt som är till salu där. Men vad ska man titta efter? Vad gör ett hus, radhus eller lägenhet attraktiv?

1. Renoverat kök och badrum

De flesta brukar titta på när huset, radhuset eller lägenheten senast renoverades och då i synnerhet när köket och badrummet senast fick nytt kakel, klinker eller nya våtrumsytor. Om det är mer än 20 år sedan, kan man gott och väl räkna med att behöva renovera de ytorna inom en snar framtid. Det är sådant som brukar påverka priset på huset, radhuset eller lägenheten. Är det ett hus som det var länge sedan som man renoverade det, borde det påverka priset då man tänker sig att bland det första man vill göra är att renovera det. Det kan innebär att det blir mycket dyrare att renovera det.

2. Asbest-, radon- och fuktbesiktigat

Är det ett hus, radhus eller lägenhet som byggdes innan 1980-talet, bör man, om det inte redan är gjort, en asbest-, radon- eller till och med en fuktbesiktning. Då tar man dit en besiktningsman som har behörighet att undersöka huset, radhuset eller lägenheten för att se om det finns någto radon i huset, eller asbest i något byggmaterial. Eller om det finnns fukt i huset. Om han eller hon hittar något sådant, måste man senare huset, eftersom alla de ämnena är hälsofarliga och inget man ska bo med. I synnerhet om man har små barn och djur, som vistas närmare marken, ska man absolut inte flytta in i ett sådant hur, innan något företag har sanerat huset.

3. Inglasad balkong eller altan

En lyxig detalj som i stället höjer värdet på huset är om det har en inglasad balkong eller inglsad altan. Det höjer värdet på huset eftersom en sådan inglasning gör det möjligt för dem som bor där att kunna sitta utomhus under en längre tid. Balkongerna och altanerna håller längre om de är inglasade. De håller sig renare med inglasning och förbättrar utseendet på huset.

Så hittar du jobbet – Via Indeed

15 aug 2018

Söker du jobb bör du använda flera olika vägar för att hitta en ny passande anställning. En av vägarna är att se på platsannonser som ligger på sidan Indeed. Här visar vi de grundläggande funktionerna:

I detta exempel utgår vi ifrån att du bor i Uppsala och vill jobba på en flyttfirma i Uppsala, budfirma eller liknande. Helt enkelt inom transportsektorn. 

1. Första steget är att fylla i rutan ”Vad?”. I detta fall kan man alltså fylla i ”Flyttfirma”. I nästa ruta ska ort, län eller kommun skrivas in. Därmed ”Uppsala” i det här fallet. Om det finns några aktuella jobb kommer dessa att visas. Men samtidigt är det ju inte lätt att som jobbsökande veta exakt vad de olika tjänsterna heter och vad olika yrken har för titel. Här hjälper Indeed till. 

2. I detta test presenterades texten ”Jobb för flyttfirma i Uppsala matchade inga jobb”. Men istället för att ge upp där kan man gå vidare genom att följa de exempel som Indeed ger. 

3. För det första rekommenderas att man istället söker ”Jobb för flyttar” där det för tillfället fanns 12 jobb. Det är en av styrkorna med Indeed att de ”lotsar” användaren rätt. Genom att klicka på länken hittas både flyttfirma och städfirmor (flyttstädning)

4. Det andra alternativet är att klicka på ”Flyttfirma jobb inom 75 km från Uppsala”. Man har nämligen en gräns som avgör hur nära Uppsala som jobbet måste finnas för att det ska kategoriseras till den staden. Men man kan ju faktiskt pendla och därmed klicka på denna länk för att bredda sin sökning till städer i närheten. 

Man måste alltså inte söka med exakt rätt namn, rätt ort eller på rätt sätt. Man får hjälp på vägen vilket gör det lättare att hitta de jobb som man är intresserad av. 

Lägg upp ditt CV

Indeed är en smidig tjänst för att hitta jobb över hela Sverige. Men det handlar inte bara om att hitta jobbet – utan även om att skicka in en ansökan. För att underlätta detta finns en funktion som gör att du kan lägga in ditt CV i systemet. Efter att ha skapat konto kan alla uppgifter läggas upp. När detta skett kan man direkt ansöka till jobbet oavsett vilken enhet man är på när jobbet hittas. 

Om Indeed

Indeed är en av de allra största jobbsajterna. Den finns på en rad olika språk och har under en månad ca 200 miljoner besökare. Tjänsten är helt gratis att använda för de som söker jobb. Arbetsgivare kan även lägga ut annonser för att därigenom locka till sig så många ansökningar som möjligt. 

 

Dags att flytta från Stockholm till Uppsala?

17 jun 2018

Stockholm har väl egentligen allt som man tänka sig. Det finns goda möjligheter att göra karriär, det finns fina möjligheter till avancerade studier - inom alla tänkbara områden - och det finns ett pulserande natt- och kulturliv där en möjlighet till nya kontakter hela tiden uppenbarar sig.

Till allt detta ska man även nämna de goda kommunikationerna - du kan ta dig över hela staden utan att det behöver ta evigheter och utan bil - samt att det finns en anonymitet trots att staden är så pass stor. Kort sagt: Stockholm är en perfekt stad - under en viss tid i livet.

Billigare bostäder i Uppsala

Det som händer många är att man utvecklas. Ofta tillsammans med någon annan. Du kanske träffar din livs kärlek och där ni två väljer att slå era påsar ihop för att köpa en gemensam bostad. Varsin etta blir en gemensam två. Kanske får ni ett barn och det gör att tvårummaren måste bytas till en trea. Varje sådant steg är kostsamt sett till de skyhöga priserna som finns i Stockholm.

I synnerhet så kostar det att ta steget från en trea till en ännu större lägenhet, eller rent konkret: ert andra barn kommer att få er att drömma om någonting annat, någonting större och kanske är det ett hus. ett hus som ni aldrig kommer att kunna köpa i Stockholm givet er inkomst och er budget - men som kan finnas i en stad några mil norrut. En stads om är lite mindre, men som ändå är tillräckligt stor för att ni ska kunna trivas: Uppsala.

Många väljer att flytta från Stockholm

Fler och fler väljer att ta ett uppehåll från Stockholm och flytta till Uppsala. Med uppehåll menar vi att man säljer bostaden man äger i Stockholm, köper en ny - större och billigare - i Uppsala och därefter pendlar till jobbet som man fortfarande har kvar i huvudstaden.

Med tanke på att det tar ungefär en halvtimme att åka tåget - som går väldigt frekvent - mellan Uppsala och Stockholm så är inte heller pendlingen en egentlig fråga. Det går att bo i Uppsala och samtidigt ha Stockholm kvar. Kort sagt: kakan går både att äta och spara till senare.

Sälj din bostad i Stockholm med en mäklare

Rådet är att du tar hjälp av en mäklare då du ska sälja bostaden i Stockholm. Speciellt i dagsläget då marknaden är lite darrigare än tidigare och då priserna generellt sett har kommit att sjunka. En erfaren och kompetent mäklare kan vara skillnaden mellan ett högt- och ett lägre pris. Vi tänkte rada upp några vanliga punkter gällande mäklare och hur man ska tänka vid en bostadsförsäljning:

 • Köpa - sälja eller sälja - köpa? För något år sedan hade vi rekommenderat att köpa först och sälja sedan. Av den enkla anledningen att du, nästan utan tvekan, skulle få din bostad såld och till det begärda priset. Idag är det inte lika givet. De flesta mäklare rekommenderar att du säljer först och därefter köper. Det kan innebära några veckor i kappsäck, men det ger en större trygghet. Det finns ett större utbud av bostäder att hyra i Uppsala också och det går alltid att magasinera möbler under en tid.
 • Vilken mäklare?
 • Vi skulle rekommendera att du väljer en mäklare från en mer etablerad firma. Av samma skäl som ovan. Då det blåser lite snålare så är erfarenhet något att luta sig mot och större byråer kan ofta erbjuda en större trygghet. Vem som helst kan sälja då marknaden är het, få klarar av det då marknaden är svalare.
 • Mäklare i Uppsala. En annan fördel med att välja en mäklare från en etablerad firma är att dessa ofta har filialer även i andra städer. Kort och gott - din mäklare kan hjälpa dig att sälja bostaden i Stockholm och kan även - genom sina kontakter - hjälpa dig att hitta rätt objekt i Uppsala.

Flytta från Stockholm till Uppsala

18 apr 2018

Stockholm är en stad med väldigt många uppsidor. Dels så är det Sveriges i särklass största stad med allt vad det innebär i form av nöjen, restauranger och saker att göra. Dels så är det också en av världens absolut vackraste städer. En turist som besöker Stockholm för första gången blir hänförd, så enkelt är det - i synnerhet om besöket i fråga sker under sommaren och då solen tittar fram. det slående är vattnet; överallt - i varenda stadsdel - så finns det vatten och det skänker staden Stockholm en unik karaktär.

Lägger man till det faktum att man kan känna historiens vingslag var man än befinner sig - ja, då förstår man också varför Stockholm är en stad som attraherar så många nya människor varje år. Det senare är något som även medför några negativa sidor.

Stockholm är en stad som håller på att växa ur sin kostym och detta syns främst genom att bostadspriserna ligger på en direkt orimlig nivå. För en barnfamilj så kan det vara totalt omöjligt att hitta e bostad som passar dels till ytan och del still priset. Drömmen om huset - det förblir för många blott en dröm. Och, just de höga priserna gör att många faktiskt väljer att bryta upp, säga hejdå till Stockholm och flytta till en annan stad där man får mer valuta för sina pengar. Inte sällan så ligger denna stad några mil bort och går under namnet Uppsala.

Om Stockholm är en historiskt viktig stad så är Uppsala definitivt uppe på samma nivå. Då staden dessutom är stor - Sveriges fjärde största - och att priserna för bostäder är mer rimliga än i Stockholm så blir det ett givet val för många. En flytt till Uppsala från Stockholm ur ett rent logistiskt perspektiv blir lite lättare än en flytt till en stad längre bort.

Men, helt lätt är det ändå inte. Som vid alla flyttar så finns det några måsten: att hyra flyttbil, att packa alla saker, att genomföra en flyttstädning och att, krasst, vara ute på den överenskomna tiden.

Flyttstädning kan du ta hjälp med

En del i detta rörde vi lite vid ovan. Flyttstädning. Den tycker vi ska behandlas lite mer speciellt än vad övriga moment i en flytt ska göras. Detta då en flyttstädning inte sker för din skull utan för någon annans. Det vill säga - den person som köpt din bostad i Stockholm förväntar sig att direkt kunna flytta in och där är städningen nyckeln. Från ditt eget perspektiv så är det väldigt lätt att förklara: du vill inte åka till Uppsala med alla dina möbler och ditt bohag, bära in dessa i den nya bostaden och därefter åka söderut igen enbart för att städa.

Det gör att en professionell flyttstädning är ett bra sätt att slippa en massa stress och bekymmer. Särskilt dyrt är det heller inte. Ser man till Stockholm så finns det väldigt många städföretag som erbjuder tjänsten - den konkurrensen gör att priserna sjunkit och ligger på en mer än rimlig nivå.

Som nummer två så har du dessutom möjlighet att använda dig av ditt Rut-avdrag och därigenom dra av halva arbetskostnaden som den städfirma du anlitar fakturerar dig - en summa som dessutom redan brukar vara dragen på den faktura du får.

Viktigt är dock att du inte blir fartblind och låter ett lågt pris utgöra det enda kriteriet i ditt val av städföretag. Det viktiga är att jobbet blir gjort och att det blir ordentligt utfört. Se till att ringa referenser till företaget innan du skriver under avtalet. Och: se till att företaget i fråga har F-skattsedel.

Du kan läsa mer om flyttstädning här.

Här utbildar du dig till takmontör i Uppsala

18 apr 2018

Generellt ser kommande arbetsmarknad mycket god ut för takmontörer i storstäder. Det är stor efterfrågan på utbildad personal inom de flesta hantverksyrken och takläggare är inget undantag. En väg att utbilda sig är att läsa på Yrkesplugget.

Är du arbetslös eller önskar byta inriktning på yrkeslivet? Kanske kan takläggare vara ditt framtida yrke. För dig som bor i Uppsala finns gymnasieutbildning och vuxenutbildning via Yrkesplugget. En skola med fokus på de praktiska yrkena som anläggare, betongarbetare, målare, murare och takläggare. 

Takläggare – Vad innebär yrket?

Takläggare är ett mycket varierat yrke där du kommer jobba med att både skapa underarbetet och lägga själva ytskiktet. I vissa fall är det även du som måste avgöra vilket material som är bäst och vilket arbetssätt som passar utifrån olika förutsättningar. Vid större tak är det alltid flera som arbetar tillsammans medan det på mindre tak går att utföra vissa arbeten själv. Samtidigt finns möjligheten att specialisera sig inom vissa områden. Det krävs då både erfarenhet av yrket samt vidareutbildning och detta öppnar upp för möjligheten att arbeta på mer avancerade projekt. 

Vad består utbildningen av?

Utbildningen kan variera i längd och innehåll över landet. I Uppsala håller Yrkesplugget en kurs som sträcker sig över 40 veckor (2 terminer) och startar i januari eller augusti. Under utbildningen får eleverna lära sig om olika material och speciella tekniker som används för att fästa taket på ett säkert och hållbart sätt. Inom utbildningen finns även ett stort fokus på säkerheten kring brandventilation, takbrunnar, isolering m.m. Skolan följer hela tiden utvecklingen inom branschen och uppdaterar därmed kursutbudet och innehållet efter den gällande informationen. 

Finns det krav på behörighet?

En stor fördel med denna utbildning är att det inte krävs några mer kunskaper än ”grundläggande kunskaper i svenska”. Dessutom är kravet att du fyllt minst 20 år eftersom det annars är gymnasieutbildning som är aktuell. I Uppsala finns flera byggprogram på gymnasial nivå som därmed kan vara aktuella. 

Om Yrkesplugget

Yrkesplugget är en friskola som har sin bas i Stockholm men som även har skola i Uppsala. I Stockholm ligger skolan på Johannesfredsvägen i Bromma medan de i Uppsala hittas på Kungsgatan. Skolan jobbar för att ha tydligt samarbete mellan kärn- och karaktärsämnena, en enkel och smidig kommunikation mellan elever och lärare samt korta beslutsvägar. Bland annat nås detta genom att ha små klasser där eleverna får möjlighet att utvecklas och bli sedda. 

Eftersom Yrkesplugget har fokus på yrkesutbildningar har man ett mycket tätt samarbete med näringslivet och företag där praktik genomförs inom de olika utbildningarna. Skolan har både en gymnasieutbildning och en vuxenutbildning. Ovan benämns däremot främst vuxenutbildningen till takläggare. 

Så använder uppsalaborna RUT-avdragen

30 mar 2018

Allt fler som bor i Uppsala använder möjligheten till RUT-avdraget, skriver Uppsala Nya tidning. Och det är inom hemstädning som tjänsten har utnyttjats mest. Just hemstädning är den mest efterfrågade tjänsten som har vuxit bara det senaste året. Från 2007, året då RUT-avdraget infördes växte antalet som utnyttjade RUT-avdraget från endast några tusen personer till 12.000 2014, och ökningen har fortsatt i snabb takt. Ökningen steg med 25 procent bara under förra året (2017), vilket är rekord, enligt samma tidning. På städföretaget Hemfrid ser de en stor efterfrågan på hemstädning i Uppsala:

– Man kan se att vi har en stor efterfrågan på den här typen av tjänster, säger Maria Andersson, VD på Hemfrid till Uppsala Nya tidning.

RUT-avdraget kan utnyttjas även till flyttstädning

Hon tro att det beror på att hemstädning efterfrågas allt mer och att det går att utnyttja avdraget även för flyttar, för IT-tjänster och för trädgårdsarbeten. Med RUT-avdraget var tanken just att göra fler branscher som valde att betala skatt för sina inkomster och inte utnyttja tjänsterna svart. Man kan tydligt säga att just intentionerna med avdraget har uppfyllts. Vissa menar att det är stor skillnad mellan dem som utnyttjar RUT och de som inte har råd att göra det. I vilket fall, har möjligheten att använda RUT-avdragen för flyttstädning gjort att fler har använt sig av avdragsmöjligheten.

Många som flyttar har just eftersom de flyttar alldeles tillräckligt mycket att göra och vill därför anlita flyttstädning. Bor man i storstäderna Göteborg, Stockholm eller i Malmö finns det många städfirmor att välja mellan. Det kostar heller inte mycket med hjälp av RUT-avdraget. Att betala några tusen för en flyttstädning är inte mycket i sammanhanget. Du ger nyckeln till gamla lägenheten och slipper tänka mer på den, medan du kör flyttlasset till Uppsala.

Fortfarande mest rika som använder RUT

Vänstertidningen ETC skriver att regeringen ville få rika människor att sluta utnyttja RUT-avdraget till att tvätta rent sina inomhuspooler, och sänkte med det avdraget med 25.000 kronor per år och person. Det blev ett lyx-avdrag, och det var knappast den socialdemokratiska-gröna regeringens avsikt med RUT-avdraget. I Uppsala kommun kan man se att de flesta som använder RUT-avdraget bro i Knivsta, där 7,6 procent av andelen invånare som använde sig av RUT-avdraget under december månad förra året. Knivsta är kommunen med högst medianinkomst, medan Älvkarleby är den med lägst medianinkomst. Där var avdragen enbart 3,8 procent av invånarna. Ju lägre inkomst, desto lägre andel RUT-tjänster. Detta har gjort att just de, som kanske behöver det mest, inte har råd, såsom barnfamiljer och äldre människor som enbart lever på pension.

Flyttar du – och så är nya bostaden ostädad?

25 mar 2018

Har du någon gång flyttat in i en ny bostad bara för att upptäcka att – efter att du själv har packat, städat, burit, flyttat och nu öppnar dörren till ditt nya hem och inser att hyresgästerna eller ägarna innan dig inte har städat efter sig?

Det är som om all energi rinner av en. Det är inte bra. Att stämma ägaren för en utebliven städning är inte så stor idé. Antagligen skulle själva stämningen, advokatkostnaderna, korrespondensen mellan din advokat och hens advokat och så vidare, du fatta bara kosta dig skjortan och lite till. Istället för att lägga pengarna på en utsiktslös juridisk process, är det bättre att anlita en städfirma som gör arbetet att städa eftersom du själv vid det här laget är helt slutkörd.

Har du flyttat till en av landets bästa städer?

Har du flyttat till Uppsala är du bara att gratulera! Uppsala är en underbar stad på många sätt. Här har du Sveriges äldsta universitet, nationerna, studentcaféerna, domkyrkan, de gamla kullerstensgatorna, kungagravarna och historiens vagga. Här har Pelle Svanslös blivit nedskriven och blivit barnsaga, bland annat. Är du ny i Uppsala är det mycket att upptäcka. Det är inte bara studenter som dominerar i staden. Här finns anrika industrier, som Lindvalls kaffebryggeri och Slotts senapstillverkning. Många barnfamljer väljer att flytta till Uppsala, eller att stanna kvar när barnen kommer. Det är inte så konstigt, Uppsala är en lagom stor stad, perfekt för barn att växa upp i. Det är cykelstavstånd till de flesta ställen i staden.

Hur hittar man rätt städfirma?

När du väl insett att du behöver få det städat i ditt nya hem behöver du hitta en städfirma som kan göra jobbet åt dig. I Uppsala, liksom i andra stora städer, finns det flera städfirmor att välja mellan. Är du ny i Uppsala kan det vara svårt att veta var alla saker finns och vilka firmor som finns. Man kan googla flyttstädning Uppsala, då får du en städning, värdig en flyttstädning, som går igenom hela hemmet från golv till tak.

Detta bör en städfirma göra

I en flyttstädning går en flyttfirma igenom kök, där de rengör spisen; ut- och invändigt i ugnen och rengör plåtar, rengör kyl och frys, in- och utvändigt. De rengör kyl och frys både in- och utvändigt, rengör köksskåpen,  in- och utvändigt.

I badrummet rengörs handfat, badkar, dusch, golvbrunn, golv och kakel och klinker och alla rör. I alla rummen rengörs alla golvlister, dörrlister, fönsterbrädor och fönstren putsas. Hela hemmet rengörs helt enkelt. När bostaden väl är ren kan du packa upp och börja göra dig hemmastadd. Läs mer om flyttstädning i Uppsala på: http://www.flyttstädninguppsala.net.

Magasinering löser många problem i Stockholm

27 feb 2018

Ett problem som kan uppstå vid exempelvis flyttar är att man plötsligt har fler saker än vad man har yta att ställa dessa på. Om du exempelvis väljer att flytta ihop med din partner så kommer era två hem att förvandlas till ett gemensamt sådant och alla era föremål kommer förmodligen inte att få plats - vare sig i den yta där ni ska leva och bo eller i de tillhörande förråden.

En liknande situation kan uppstå om du skulle flytta från en större lägenhet till en mindre, eller om du kanske tänkt dig att hyra ut din bostad då du ska ut och resa. Du får - helt enkelt - för mycket möbler, saker och föremål. Lösningen för samtliga dessa situationer är att man hyr ett utrymme och vänder sig till ett företag inom magasinering. I synnerhet i Stockholm är magasinering väldigt vanligt förekommande och det är just alla flyttar som är anledningen till detta.

I Stockholm så sker flest flyttar i Sverige och av ovan nämnda skäl så blir magasinering en viktig del i att dessa ska förflyta så bra och smidigt som möjligt. Detta har gjort att magasinering dels är väldigt nödvändigt och att det dels också finns väldigt många olika företag i Stockholm som erbjuder tjänsten. Vissa bra - andra sämre, tyvärr.

Hur hittar du rätt magasinering i Stockholm?

Att välja fel partner för magasinering kan vara ett ödesdigert misstag. I många fall så får man vad man betalar för och därför kan ett väldigt lågt pris mycket väl vara en indikator på att företaget kanske inte erbjuder den kvalitet man som kund eftersöker. Det lager man använder för magasinering kan vara för kallt, det kan vara för varmt och det kan vara för fuktigt - samtliga dessa element kan medföra skada för de föremål som förvaras. Men - ett lågt pris behöver inte per se betyda sämre kvalitet. I Stockholm så kan det vara så att avståndet från city spelar stor roll; ju längre bort från innerstaden du kommer - desto billigare magasinering erbjuds du. Den bästa lösningen är att besöka lagren på plats och skapa en egen bild av vilken typ av magasinering det handlar om.

Viktiga frågor du bör få svar på

Priset är naturligtvis viktigt och likaså vilken typ av miljö dina saker ska förvaras i. Det finns även andra frågor som kan vara avgörande och vi tänkte snabbt titta på några sådana:

 • Säkerheten. En viktig del i magasinering - naturligtvis. Dina saker måste förvaras på ett säkert sätt och där ingen annan än du har tillgång till dem. Larm, kameraövervakning, vaktbolag och lås är viktiga delar i säkerheten - hur många av dessa erbjuds av företaget du kontaktar?
 • Avtal: Hur länge har du tänkt dig att använda magasinering? Finns det möjligheter att bryta avtalet? Får du bättre pris om du väljer att binda dig över en längre tid? Ingår försäkring och hur pass omfattande är den?
 • Bekvämlighet. Hur får du dina saker på plats? Många erbjuder både hämtning och hemkörning vid magasinering. Om du ska packa själv så kan du vara mer noggrann, men om företaget sköter stuvningen så bör en erfaren packmästare finnas till hands.

← Äldre inlägg