Anlita flyttfirma i Uppsala – en checklista

Uppsala är en av Sveriges största städer och är även en av de städer där bostadsbristen är mycket stor. Det innebär att många får bo i preliminära bostäder fram till att man hittar något lite mer permanent. Det är inte ovanligt att en student behöver flytta ett flertal gånger under studietiden.
Kundunderlaget är alltså mycket stort för de flyttfirmor som finns i Uppsala vilket även gör att det finns ett flertal företag att välja på för de som vill flytta sitt bohag.

Självklart kan man titta på priset men utöver det bör man även se på följande saker när en flyttfirma ska anlitas.

Har de yrkestrafiktillstånd?

För att ett företag ska få flytta varor åt privatpersoner måste de ha yrkestrafiktillstånd. Det har de allra flesta företag som erbjuder flytthjälp. Men det finns undantag och detta inte minst bland företag som erbjuder kombinationstjänster. När TV-programmet PLUS för något år sedan genomförde en test visade det sig att 18 av 21 kontrollerade företag inte hade detta tillstånd. Det man då undersökte var företag som primärt erbjöd städtjänster men som även kunde erbjuda flytthjälp. För att vara på den säkra sidan kan man alltså prioritera städföretag till städning och flyttföretag för flytten.

Skriftligt pris

Det går att hitta en flyttfirma i Uppsala som har priskalkylator på hemsidan. Detta är däremot relativt ovanligt då det är flera olika faktorer som spelar in för att priset ska kunna sättas. De flesta kräver att man kontaktar dem för en tydlig offert. En första rekommendation är att kontakta flera företag för att få en bild över gällande prisnivå. Man bör även alltid få offert skriftligt och med tydlig information om RUT-avdrag och vad som ingår i tjänsten.

Fundera över vad du vill ha hjälp med

Att de som kontaktar en flyttfirma vill ha hjälp med att flytta bohaget är uppenbart. Men man bör även tänka över om man vill ha mer tjänster än så. En av de större flyttfirmorna i Uppsala erbjuder allt från magasinering, flytt och packning till arkivering och så kallade tunga lyft. Detta är något som återspeglar sig hos flera större företag. De mindre har däremot mindre utbud av tjänster. Kan de exempelvis inte erbjuda magasinering får man ordna detta på egen hand. Det finns flera företag som erbjuder magasinering så det är inte svårt att hitta denna tjänst. Men nog är det enklare att få allt klart på en gång – via kontakt med ett enda företag.

Flytta till - eller från Uppsala

Ofta utgår man ifrån att flyttfirman ska anlitas på den ort man ska flytta ifrån. De som bor i Uppsala tar kontakt med ett lokalt företag även om man sedan ska flytta till en helt annan stad. Men även de som bor i en annan stad kan anlita en flyttfirma härifrån. Företaget måste ju åka två ”vändor” oavsett om bohaget ligger i lastbilen på första eller andra vändan. Det gör att många som bor på mindre orter (och ska flytta till hit) får ett betydligt större utbud av företag att välja på.

22 Feb 2017