Blogg

Här i bloggen kommer vi att tipsa om allt möjligt som man kan ha nytta av som nyinflyttad i Uppsala. Det kan handla om nöjestips, kontakter med myndigheter eller praktiska saker som att hitta rätt firma när du ska hyra en grävmaskin eller någon annan typ av hantverksarbete. 

En hälsoundersökning i Uppsala ger klara besked

17 okt 2021

Det finns många som går omkring med en gnagande känsla inombords. Hur mår jag - egentligen? I och med att många idag känner av den ökade stress som finns i vårt samhälle så finns det också all anledning att hitta ett svar på den frågan. Stress kan, i ett överflöd, leda till följdsjukdomar och utbrändhet. Så, hur mår du egentligen? En hälsoundersökning i Uppsala kan ge dig svaren på den frågan.

Förr var en hälsoundersökning lite av var mans sak. Vid en viss ålder så genomförde man en hälsoundersökning med givna intervaller och fick genom detta också klarhet i hur den egna fysiken såg ut. Det är något som numera återigen aktualiserats: fler väljer att boka in sig på en hälsoundersökning och få reda på hur man mår - både på in- och utsida.

Så går en hälsoundersökning till

Att boka in en hälsoundersökning i Uppsala innebär att man först och främst blir undersökt av en läkare som tar prover - blodtryck, blodvärden, urinprov och annat - och där detta sedan följs upp av samtal.

Det senare är viktigt då man genom dessa hälsosamtal kan identifiera risker i vardagen och försöka få till stånd förändringar och förbättringar. Det kan då handla om att man ordineras mer rörelse, mer motion, bättre kost - även en kostrådgivning inkluderas i en hälsoundersökning i Uppsala - och där exempelvis uppmaningar om att röka, snusa och dricka mindre alkohol kan ges.

Utöver detta så sätter man även ett fokus på stress och på hur den påverkar patienten i vardagen - och på arbetet.

Hälsoundersökning i Uppsala - även för företag

Arbete och vardag hänger ihop mer idag än tidigare. För många så sker arbetet hemifrån - inte minst i spåren av pandemin - och många har svårt att separera jobbet från vardagslivet. Det finns färre stämpelklockor idag och i och med det också mer flytande arbetstider. På gott och ont. Det onda ligger i att stressen ökar och att kraven på prestation ibland kan vara omänskliga. Vissa företagskulturer är inte sunda.

Definitionen av ett friskt företag ligger i hur pass välmående personalstyrkan är. Det är också där man måste börja. Hur mår personalen? En hälsoundersökning i Uppsala är något som även företag - oavsett storlek - kan boka in och då, löpande under viss tid, få undersökningar av personalen utförda.

Detta är ett bra sätt att identifiera problem och att sätta in åtgärder på ett tidigt stadium. Oavsett om det handlar om att förändra arbetsplatsen - erbjuda bättre redskap och öka tänket på ergonomi i syfte att minska förslitningsskador - eller i syfte att reducera stress och se över kravbilden. Oavsett vilket så kan svaren från en hälsoundersökning av personalen leda till en positiv förändring. Det, om något, är en investering väl värd att ta.

Hitta golvläggare och spara på tid och få kvalitet

25 jun 2020

En härlig känsla som att gå på moln, när fötterna rör golvet. Ett golv av hög kvalitet från ett golvläggarföretag - likt Golvläggare i Uppsala - är en garantin för att nå denna känsla.

Visst kan vi lätt bli inspirerade av diverse tv-program som vill inspirera till eget fixande i hemmet. Och visst ser det lätt ut att göra de mest komplicerade renoveringsarbetena själva. Men sanningen är att även det mest enkla hantverket kräver större kunnande än man kan tro och konsekvenserna av brist på nödvändiga kunskaper kan vara att man måste göra om jobbet. En annan faktor som vi ofta har ont i vardagen är tid. För amatörfixaren tar saker ofta än längre tid än vad man kan tro och räknar med. Även om det kan kännas skönt att överskatta ens egna förmåga, så kan alternativet att anlita ett golvläggarföretag, som exempelvis Golvläggare i Uppsala, vara ett effektivare alternativ både vad gäller tid och kostnader. För glöm inte att Du har möjlighet att använda ROT avdraget, vilket avsevärt sänker kostnaden.

Golv som varar över tid

Utbudet av olika typer av golv är stort liksom priserna för de samma. Kanske är det inte alltid lätt att vid första anblick se skillnad på ett kostsamt, äkta trägolv och några av de många billigare mängdvarorna vad gäller golv som säljs i diverseaffär. Men för den som har ett äkta trägolv vet både skillnaden vad gäller kvalitet, utseende och känslan av att gå på ett äkta trägolv. Ett trägolv blir aldrig omodernt, ett trägolv fungerar i olika miljöer, olika stilar vad gäller inredning. Ett trägolv är naturmaterial, ett levande material som förändras över tid med en tilltalande patina. Ett trägolv med kvalitet kan underhållas och så bevaras men också om och när det eventuellt skulle behövas slipas och få nytt liv. Men ett äkta trägolv av kvalitet kan du också ändra utseende på om du så skulle önska genom att måla, betsa, slipa, olja eller vaxa golvet. Trägolv kommer också i olika utföranden - som exempelvis stavparkett, lamellparkett eller massiva trägolv i bok eller ek.

Få det lilla extra

Med en auktoriserad golvläggare vet du också att försäkringar kommer att gälla. Fundera på vad du vill ha hjälp med och begär en offert. Många företag erbjuder också andra tjänster som exempelvis golvslipning, mattläggning, textilläggning och badrumsrenovering. En fackman kan också se om annat behöver göras innan golvet kan läggas, kanske behöver det gamla golvbelaget jämnas ut innan. Vi rekommenderar den här firman: https://www.golvläggareuppsala.nu

Sälj din bil till en bilhandlare i Uppsala

27 apr 2020

Ska du sälja din bil i Uppsala och funderar på hur detta ska gå till så finns det vissa parametrar som talar till fördel för en bilhandlare. Många idag ser en bilhandlare som den absolut sista utvägen. Detta då man anser att priset blir för lågt. Vi skulle emellertid säga att priset är mer än rimligt - åtminstone om du väljer rätt bilhandlare i Uppsala.

Att sälja en bil privat och exempelvis via Blocket kan innebära en snabb och lukrativ affär. I de flesta fall så blir det dock tvärtom. Man lägger ut bilen och därefter så tvingas man vänta - och slutligen också börja sänka prislappen. Under väntetiden så tvingas man höra en massa skambud, man tvingas visa bilen för spekulanter som sedan avstår och man tvingas lägga en massa tid på att vara a´jour och redo att visa upp bilen så fort någon ringer.

Dessutom så återstår också en massa pappersarbete, en viss risk i samband med betalning och - för en del - också en viss risk för hot och våld. Kort sagt: det kan löna sig att sälja bilen privat - men det kommer också med en hel del ansträngning och, ibland, mycket bekymmer.

En smidigare affär hos bilhandlare

Väljer du istället att sälja bilen till en bilhandlare i Uppsala så väljer du ett smidigt alternativ där du får pengarna redan samma dag och således också kan påbörja jakten på din nya bil per omgående. En jakt som du dessutom kan använda samma bilhandlare för. Det senare innebär att du antingen ser över vilka bilar denne har i sitt lager eller där du använder dig av de kontakter bilhandlaren har.

Finns din drömbil inte i Uppsala så kanske den finns hos en annan bilhandlare i Sverige? Det finns ett stort nätverk dem emellan. Skulle du hitta en bil som faller dig i smaken hos din bilhandlare i Uppsala så öppnar detta upp möjligheten ett för ett inbyte där din gamla bil fungerar som en del i betalningen. En smidig lösning för alla parter. Gällande finansiering av mellanskillnaden så finns det ofta fina samarbeten med banker som ger dig en möjlighet att låna pengar och dela upp betalningen efter din egen förmåga.

Du får ett pris som motsvarar bilens marknadsvärde

Många som värderar sina bilar hos en bilhandlare blir besvikna. Man får ofta en högre värdering online. Sant är att du kommer att få ett lägre pris för din bil om du säljer den på plats hos en bilhandlare. Lika sant är emellertid att det pris du erbjuds är baserat på bilens egentliga marknadsvärde och lagt lite, lite under detta.

Det är skillnad på att värdera en bil online och enbart fylla i modell, årtal, antal mil och registreringsnummer och på att låta professionella mekaniker värdera den. Hur dina mil sett ut, hur du kört och hur du behandlat din bil - service, reparationer och så vidare - är lika viktiga som hur många mil som står på mätaren. Detsamma gäller exempelvis skador på lack och underrede.

En bilhandlare tar - oavsett vilken bil det handlar om - en risk i samband med ett köp. Hans mål är att sälja den vidare och därför så måste också priset du erbjuds ligga lite lägre än värdet. Baserat dock på allt strul som finns i att sälja privat så skulle vi säga att den lite lägre summan, i det långa loppet, är värt att acceptera. En seriös bilhandlare är nästan alltid att föredra mot en privat försäljning.

En trygg väg till ditt nya hem

26 mar 2020

Har det blivit dags för ett nytt kapitel i ditt liv? Ska du byta adress och bosätta dig på en ny plats? Det är ofta både härligt och stressande. Här är några viktiga punkter för transporten.

I de flesta fall är det många små och stora beslut som har fattats innan det blivit dags för flyttkartongerna. Kanske har du varit på många visningar innan du bestämde dig för det nya hemmet, möjligen har du tagit lån på banken och kanske till och med bytt jobb. Din nya adress kan vara nära eller avlägsen. Oavsett om resan är kort eller lång, vill alla känna sig trygga med att ägodelar och bohag kommer till rätt ställe säkert och tryggt. Konsumentverket har tagit fram en lista med några punkter som är bra att följa:

  • Välj en firma som följer den praxis som kallas Bohag 2010
  • Kräv ett skriftligt avtal med fast pris, och om du bara får en ungefärlig kostnad gäller att
  • slutpris max får överskridas med 15%
  • Ha en tydlig dialog om särskilt tunga möbler eller andra hänsyn som behöver tas

Avsluta prenumerationer och abonnemang

De flesta av oss kommer nog ihåg att göra adressändring vid en omlokalisering till ny plats. När Skatteverket tagit del, sprids adressen automatiskt. Men allt kommer ju inte på papper till hemadressen. I takt med att vi skickar färre brev med posten, har vi ett antal andra relationer som kan behöva avslutas. Gå igenom alla fakturor som gäller el, gas eller vatten. Informera leverantörerna om förändringen. Ska du bo i eget hus, kontakta kommunen om sophämtningen. Glöm inte TV-abonnemang, internet och försäkringar.

Ut med det gamla, in med det nya

Du har nu en fantastisk möjlighet att rensa och städa bort saker du inte använder längre. Skänk, sälj eller sopsortera dem. Prata ihop er i familjen om gamla leksaker, skidor och cyklar som barnen vuxit ur. Ska de verkligen med till nästa adress? Gå igenom förråd och garage på ett tidigt stadium, utan brådska. I bästa fall kan du tjäna en slant genom en bakluckeförsäljning eller på internet.

Packa smart

När du var student var det kanske coolt att gå till närmaste livsmedelsaffär och få banankartonger att packa i. I längden är det smartare att skaffa riktiga flyttkartonger. Inte minst om de blir stående ett tag utan att packas upp. För det händer ju, om vi ska vara ärliga. En stadig box är också säkrare under själva flyttningen. Vi rekommenderar denna sida: https://www.flyttfirmasödertälje.nu

10 tips som fräschar upp badrummet

24 mar 2020

Trött på det sunkiga, omoderna eller helt enkelt bara väldigt tråkiga badrummet hemma? Här kommer tio enkla tips för hur man snabbt kan göra det både fräschare och finare i sitt badrum.

Tio punkter kan låta mycket men detta är bara en liten del av allt man kan göra för att ge sitt badrum ett lyft.

Börja med grunderna

1. Storstäda. Tråkigt men ibland en nödvändig utgångspunkt och ett mycket effektivt och billigt sätt att snabbt få det fräschare. Rengör ordentligt i golvbrunnen i duschen eller under badkaret, städa toaletten och handfatet och torka av spegeln. Tvätta av kaklet på väggarna och skura golvet.

2. Håll efter badrummets textilier. Tvätta duschdraperiet, badrumsmattan och handdukarna regelbundet. Byt ut eller köp nya för att snabbt få ett nytt utseende i badrummet. Ett nytt duschdraperi kan göra mycket mer än vad man tror.

3. Gå igenom vad som finns i badrummet och rensa ut. Gamla schampoflaskor med lite kvar i botten som ingen lyckas få ut, den dyra inpackningen som var ett felköp, gammalt smink och andra skönhetsprodukter, tio hårborstar, femton engångsrakhyvlar och barnens arton badankor. Rensa bort allt onödigt och frigör yta - det ger ofta ett mer luftigt och fräscht intryck och det blir lättare att städa med.

4. Dekorera. Doftljus, doftstickor och en lyxig tvål kan göra stor skillnad. En grön växt som trivs i fuktigt klimat kan vara fint om det finns ett fönster i badrummet. Kakeldekor kan också lyfta rummets utseende.

5. En ny toalettsits eller ett nytt duschmunstycke är, precis som duschdraperiet, ett enkelt sätt att fräscha upp badrummet.

Mer omfattande åtgärder

Här kommer ytterligare fem tips som kostar lite mer eller som kräver mer arbete.

6. Köp nya badrumsmöbler. Byt ut spegelskåpet eller spegeln över handfatet. Även skåpet under handfatet kan bytas ut.

7. Se över belysningen i badrummet. En ny lampa eller spotlights kan göra stor skillnad.

8. Byt ut badkaret mot ett badkar i en annan modell eller installera en ny duschkabin.

9. Måla om. Det finns till exempel särskild färg som kan användas för att måla över fula kakelfogar med och det finns färg till för att måla om och fräscha upp en ful golvplastmatta. Försök dock inte måla om själva kaklet.

10. Byt ut fula, mögliga silikonfogar.

Lycka till med badrumsfixandet och kom ihåg att ibland kanske det ändå är mer värt att göra en professionell renovering. Vi tipsar denna hemsida för badrumsrenovering: https://www.badrumsrenoveringuppsala.nu/

Tillbyggnad i Uppsala

18 mar 2020

Behöver ditt hus en förändring du länge drömt om? Funderar du på en tillbyggnad i Uppsala? Ta hjälp av en bra byggfirma och skapa mer yta i form av ett extra rum eller en härlig altan.

Går du med tankar om att bygga ut ditt hus för att få lite mer yta till dig och din familj? Gör du en tillbyggnad i Uppsala så kan det vara en god idé att höra med kommunen om det behövs något tillstånd för ditt bygge. Att göra en tillbyggnad kan göras i form av många varianter. En tillbyggnad som är populär är en takkupa som också ger dig en snygg exteriör på huset. Det kan också vara ett rum som ska byggas till eller kanske vill du ha en mysig altan. Det går utmärkt att bygga en altan med funktion att kunna användas året runt och då blir det ett extra rum i ditt hus. Bygger du en altan så är ett tips att använda mycket glaspartier för ett luftigt rum och en skön utsikt. Vid en tillbyggnad är det också vanligt att man öppnar upp i huset och kanske då river en vägg för att det ska bli luftigare. Kanske har du alltid drömt att ha kök och vardagsrum tillsammans? Det är härligt att kunna stå i köket och ha uppsikt över allt och alla i familjen för att se vad de gör. Med ett öppet kök är det lättare att umgås och det kanske medför att fler vill hjälpa till med middagen.

byggare jobbar med byggnadens konstruktion

Bygga säkert och hållbart

När det är dags att bygga ut så se till att hitta en byggfirma du känner förtroende för och som lyssnar på dina önskningar. Innan starten av ditt bygge kommer du och din snickare uppföra en plan. Kanske är det smidigast för dig att bo någon annanstans under tiden bygget är igång. Det beror helt på vad som ska byggas ut, är det köket som är under förvandling så är det nog bäst att hitta ett tillfälligt boende. Kanske är du intresserad av ett miljövänligt bygge? Då kan det vara bra att hitta någon som brinner för ett miljövänligt tillvägagångssätt av bygget. Det finns material som är till fördel för miljön och varför inte passa på att sätta upp solpaneler på taket.

ROT-avdraget

Med hjälp av ROT-avdraget kan du som uppför tillbyggnader utnyttja avdrag på arbetskostnaderna. Detta gör att du betalar endast 70 procent av arbetskostnaderna, vilket gör skillnad i din plånbok. 

En balkonginglasning ger dig en längre sommar

13 feb 2020

Älskar du sommaren och önskar varje sensommar att den skulle vara lite längre? Med hjälp av en balkonginglasning i Uppsala förlänger du säsongen och kan njuta ända in på hösten på balkongen.

När vi i Sverige går in i vår- och sommarsäsongen blir vi så mycket gladare. Det riktigt spritter i kroppen och man kan andas ut för sommaren är äntligen här. Vi hänger på uteserveringarna till sena kvällen och vi gillar att umgås helt enkelt. Det är också väldigt mysigt att umgås hemma på balkongen. Det är den perfekta platsen för en fika och för att småprata.

Har du någon gång velat gå ut på balkongen på hösten men kände att det inte är så trevligt med all blåst och regn, så det blir istället att sitta inne i soffan. Det kanske är dags för dig att överväga en balkonginglasning. För med en inglasad balkong kan du bjuda hem vänner på en fika även under höstens blåsiga dagar. En balkonginglasning skyddar och värmer upp ytan så du kan utnyttja balkongen mycket mer. Behöver du rådgivning kring hur processen går till så har du balkonginglasning i Uppsala som gärna guidar dig igenom det.

Hur går en balkonginglasning till?

Det är med hjälp av ett tak och med skjutpartier av glas som balkongen blir inglasad. Den blir som ett extra rum att utnyttja. Taket som sätts upp är i form av en kanalplast som har en värmeisolerande effekt och är i princip okrossbart. Materialet i taket består oftast av polykarbonatplast och taket kommer i skivor som sätts samman. Kanalplasten går att få i olika färger vilket är kul då du har möjlighet att bestämma din inredning.

Väggarna som sätts upp är skjutpartier i glas som gör att du har fri sikt ut och det blir mycket luftigt. Glaspartierna sitter samman med materialet aluminium och det är möjligt att få olika färg på detta också. Att utföra en balkonginglasning går relativt snabbt och du kan snart njuta av din inglasade balkong.

Glaspartier kan användas till mycket

Det är också möjligt att glasa in din altan eller ditt uterum med hjälp av samma system som med balkonginglasningen. När du utför en inglasning av altanen så får du ett riktigt stort extra rum att sitta i året runt. Glaset som sitter i skjutpartierna går att få i olika sorters glas och en variant är energiglas vilket är ett bra val för både dig och miljön.

Letar du efter rörmokare i Uppsala?

16 dec 2019

Ska ni flytta till Uppsala? Då är det måhända många olika service och tjänster som man kan behöva ta reda på var de finns och vilket utbud som finns i Uppsala. Särskilt om man flyttar till en villa i Uppsala kan man behöva leta reda på en bra rörmokare i Uppsala. Har man hus lär man snart behöva få tag i en rörmokare som kan komma ut vid behov.

Särskilt viktigt är ju detta om man nu skulle flytta in i ett äldre hus. Äldre hus brukar ofta drabbas av springande rör eller så kan man behöva förnya ventiler, byta rör eller bara få rensade rör för att man råkar få stopp i avlopp.

Rörmokare kan utföra många olika tjänster

En rörmokare kan göra så många fler tjänster än bara att "moka" i rör. Nutidens rörmokare utbildar sig till VVS-montörer och kan både funktioner som rör värme, ventiler och avlopp. Så varför inte be en rörmokare titta på ventiler eller värmesystem när du ändå har bett en sådan att komma hem till dig? Slå två flugor i en smäll och låt en rörmokare se över elementen och ventilerna hemma.

Anlita rörmokare som renoverar hemma

En duktig rörmokare kan även utföra mer än bara det allra viktigaste när det kommer till stopp i avlopp. En duktig sådan kan även renovera badrum och kök. Eller så kan de arbeta i ett hantverkarföretag som har olika tjänster som de kan erbjuda. Då kanske de har flera olika hantverkare som är kunniga inom olika saker när det kommer till badrum och kök.

Det innebär en totalentreprenad

Kommer  rörmokaren från ett företag som erbjuder totalentreprenad så kan de oftast utföra fler tjänster än bara att åtgärda stopp i avlopp. Då kan de även erbjuda totalrenoveringar av både kök och badrum. Det innebär att de har olika kompetenser inom företaget och har hantverkare som både kan kakla, rensa avlopp, installera inredning och har elektriker.

Googla "rörmokare Uppsala" för kontakt

När man är ny i Uppsala känner man sällan till de hantverkare som man kanske behöver få tag i. Då kan man googla "rörmokare Uppsala" så att man får tag i den som kan komma när man behöver en tjänst som har med ens VVS-system att göra. Ibland kan det vara mindre åtgärder som behöver göras och då vill man ju inte betala en hel förmögenhet för den åtgärden. Då kan man vilja få tag i en rörmokare med rimliga priser.

Gör om hemma

3 jun 2019

När hemmet känns slitet och trist är det mycket man kan göra för att fräscha upp det. Att renovera kök och badrum är ett teffektivt sätt att få en helt ny känsla hemma. Det är dock stora och dyra projekt som tar lång tid av utföra.

Måla om hemmet

Då är det ett betydligt mindre och billigare projekt att tapetsera om eller måla om ett eller flera rum. Man får då helt plötsligt en helt ny känsla i det tidigare slitna och tråkiga rummet. Utbudet på färgsorter och kulörer är enormt. Samma gäller tapeter om man tänker sig det.

Men oavsett vad man ska göra måste man vara noggrann med förarbetet för att slutresultatet ska bli bra. Är man händig och har god tid på sig kan man göra det själv, men betydligt enklare är det att anlita en målerifirma för arbetet. Det kostar såklart pengar men man kan med fördel använda sig av avdraget för ROT.

Ta in hjälp med målningen

Först och främst måste man hitta en bra målarfirma. Ett tips är att jämföra några firmor mot varandra och be om offertförslag. Sök på internet efter kundbetyg. Anlita heller aldrig en målare svart, då risken då är stor att du blir lurad. Väl där behöver du specificera för målaren hur stort eller stora rummen är som du vill ha målade. Det är bra att ta en del med målaren om vilken färgsort som passar bäst i just ditt rum. 

Arbetsmetoder

Innan man ens kan fundera på att börja måla måste man utföra ett noggrant underarbete. Det brukar innehålla slipning och spackling för att erhålla en fin och jämn yta för att färgen att fästa i. Sedan är det dags för grundmålning innan man genomför själva målningen som sker i flera lager för bästa resultat.

Men det går också att måla direkt på en tapet om man vill ha kvar mönstret under den nymålade ytan. Men man behöver ändå slipa ner skarvar, ojämnheter och hål efter spikar eller skruvar.

Att välja färg

Det är inte alltid helt lätt att välja rätt och passande. Besök en färghandlare och ta en dialog. Ett bra tips är att titta i inredningsmagasin eller på internet för att hitta en passande färg. Men det är inte alltid lätt att innan målning se hur det kommer att se hemma. Be om några färgprovet och gå helt enkelt hem och se färgerna på plats.

Hittar man inte färg som passar går det hos färghandlaren att blanda till nya nyanser. Det är mycket trevligt att se sin unika färg smycka sitt hem.

Hitta alla funktioner i Uppsala

14 apr 2019

Ska du flytta till härliga Uppsala? Uppsala är staden som har något för alla. Är du student finns här det anrika och fina universitetet som fanns här redan under medeltiden. Många unga och barn bor i Uppsala, så här finns många skolor och förskolor för dem som så behöver. Här finns även en hel del tillverkningsindustri kvar; såsom både produktion av kaffe, senap och mycket annat. Här finns Svenska kyrkans kyrkokansli och många kyrkor från medeltiden. Här finns slottet som är byggt på höjden och många affärer, som bland annat Ikea.

Bekanta dig med staden

För den som är ny i Uppsala finns det en del som man kanske bör bekanta sig med. Det finns en stor gågata där de flesta gallerior har allt vad man kan önska i affärsväg. Här finns kläd- och leksaksaffärer, mataffärer, sportaffärer och antikviteter. Här finns det stora Akademiska sjukhuset, en stor arbetsplats för hundratals som arbetar inom vården.

Hitta alla funktioner

När man flyttar till en ny stad, är det många funktioner som man behöver bekanta sig med, såsom ny läkare, ny tandläkare, ny vårdcentral, ny frisör och mycket annat som man kan behöva bekanta sig med. Är man ny villaägare kan man behöva få tag i nya hantverkare som kan komma till huset om det finns något som man behöver få byggt, renoverat eller reparerat. Man kanske behvöer hitta en ny bilverkstad för bilen om något skulle hända den. Förutom att hitta nytt jobb och ny skola, om man har barn är det mågna saker som man måste hitta och lära sig var de finns.

Många yrken som är representerade i Uppsala

Det är relativt lätt att hitta jobb inom de flesta yrken i Uppsala. Är man lärare finns det som sagt många grundskolor och gymnasier som man kan söka jobb på. På Akademiska sjukhuset kan man arbeta om man är utbildad inom vården. Här finns museeer för den som är utbildad arkeolog, och många bilverkstäder för dem som är mekaniker och så vidare. Här finns även ett hundratal advokatbyråer där man kan arbeta om man är utbildad advokat i Uppsala. Då kan man arbeta med allt som till exempel har med familjerätt att göra. Det innebär att man företräder någon som befinner sig i en vårdnadstvist. Eller om någon har blivit misstänkt i ett brott, då behöver man en brottmålsadvokat vid sin sida. Man kan även behöva en advokat om man har ett företag och behöver en advokat som kan affärsrätt.

Flytta från Stockholm till Uppsala | Flyttstädning gör flytten smidig

9 mar 2019

Att flytta från Stockholm till Uppsala låter kanske inte så dramatiskt, men det innebär ändå en förändring. Även om Uppsala är en stad som gärna kallar sig storstad så är befolkningsmängden ändå inte mer än ungefär en tiondel av Stockholm. Dessutom är centrum ganska litet. Det är något som syns när man går ut i Uppsala en vanlig vardagskväll efter att butikerna stängt; gatorna är näst intill folktomma som i en småstad.

Uppsala har mycket att erbjuda

Det är också just som ”stor småstad” som Uppsala verkligen kommer till sin rätt. Att strosa utmed Fyrisån med en glass i handen en sommardag på väg ner mot Stadsparken, eller att sitta på någon av de många uteserveringarna och läppja på en öl en lördagseftermiddag när folkvimlet är som störst, är en fin upplevelse. Eftersom Uppsala också är en relativt stor stad så finns här också mycket konst, kultur och sportevenemang att ta del av. Linnéträdgården, Botaniska trädgården och kvarteren runt Universitetet och Domkyrkan, som hör till de mest betydelsefulla i Sveriges historia, vittnar alla om en lång historia full av makt och kunskap. Så visst finns det skäl att tro att flytten till Uppsala blir en bra upplevelse.

Flyttstädning i Stockholm

Lämnar du en lägenhet i Stockholm för att flytta till Uppsala har vi ett bra tips: anlita en städfirma i Stockholm som tar sig an flyttstädningen, så slipper du åka tillbaka till Stockholm och fixa den när du kört flyttlasset dit. I stället kan du i lugn och ro ägna dig åt att packa upp i den nya bostaden i Uppsala, medan lägenheten i Stockholm sätts i perfekt inflyttningsklart skick av professionella städare i Stockholm.

Höga krav på flyttstädning

En flyttstädning är ingen picknick, det finns högt ställda krav på vad som måste ingå i en flyttstädning. Dessa krav brukar definieras i överlåtelse- eller hyreskontraktet, och grundar sig oftast på en mall, vanligen Mäklarförbundets checklista för flyttstädning. Den som inte flyttstädar ordentligt blir aningen tvungen att städa om eller,  om den nya ägaren eller hyresgästen redan flyttat in, att bekosta en flyttstädning av en professionell städfirma. Bättre då att förekomma eventuella konflikter kring städningen genom att anlita en städfirma i Stockholm för flyttstädningen.

Smidigt och effektivt

Genom att överlåta flyttstädningen till proffs kan du när du tömt lägenheten i Stockholm lämna över nycklarna till en vän eller till städfirman själv. Därefter kan du lämna din gamla lägenhet bakom dig, sätta dig bakom ratten och köra dig själv och ditt bohag till ditt nya liv i din nya hemstad Uppsala. När städfirman gjort klart flyttstädningen så överlämnar de en skinande ren bostad till dess nya inneboende. Då är du redan framme i Uppsala, i färd med att komma i ordning i din nya bostad i Uppsala.

Städhuset är en etablerad städfirma som är verksam i såväl Stockholm som Uppsala.

Så fungerar bygglov i Uppsala

1 feb 2019

Ska du göra en utbyggnad? husBygga nytt? Ändra fasaden? Det är mycket att hålla redo på när något ska byggas, eller när en utbyggnad ska ske. Lättare blir det kanske inte av att informationen skiljer sig åt en del beroende på kommun, och kanske till och med var i kommunen du bor och hur området är klassat. Informationen nedan gäller för Uppsala – här tar vi upp det mest väsentliga.

Vad behöver man bygglov för att göra?

Det första steget, oavsett om du bor i Uppsala eller i någon kommun, är att titta på vad som faktiskt gäller. Behöver du verkligen ett bygglov för det du tänkt göra? Eller räcker det med att skicka in en anmälan? Som regel behövs bygglov för utbyggnad, bygga nytt eller ändra en byggnad, även om det finns några undantag. Bygglov krävs också i följande fall:

  • Sätta upp ett plank eller en mur. 
  • Göra en utbyggnad i form av en inglasad altan. 
  • Ändra användningen av en lokal, till exempel från bostad till kontor eller tvärtom. 
  • Ändra fasadmaterial. 

Vad kostar det?

Hur mycket det kostar beror på vad som ska göras. På Uppsala kommuns hemsida står det ”Avgift i kronor: 0,5, bygglovsavgift” när det handlar om ny- och tillbyggnad. Det finns dock en rad olika andra åtgärder listade, alla med olika priser. ”Grundförstärkning av en- eller tvåbostadshus” kostar till exempel 14 000 kronor i avgift.

För dig som ska göra en utbyggnad kan det även vara relevant att känna till att ”ändring av en- eller tvåbostadshus, ifall förändring innebär att bärande delar eller konstruktion berörs” innebär 6 500 kronor i avgift.

Så funkar det – i korthet

Processen i sin helhet att söka bygglov i Uppsala är som den i andra kommuner. Det första du bör göra är att ta reda på om du faktiskt behöver ett bygglov, eller om det räcker med att göra en anmälan. Vidare behöver du veta vilken karta du ska beställa av kommunen. Sedan ska handlingar och dokument skapas. Det finns listor på vad dessa är mer exakt.

När du väl gör din ansökan är det viktigt att göra den så komplett som möjligt. Handläggningstiderna kan vara ganska långa, och om du behöver komplettera din ansökan kan dessa tider fördubblas, eller åtminstone öka väsentligt. Skulle du råka lämna in kompletteringarna försent kommer ärendet dessutom att avslutas, vilket gör att du behöver skicka in din ansökan på nytt.

När ansökan väl är inlämnad kommer du att få hjälp av personlig handläggare, och granskning sker. I Uppsala gäller att om handläggningen tar mer än 10 veckor från att din ansökan har tagits emot, kommer en reducerad avgift att ges. Från vecka nr 11 kommer den att reduceras med en femtedel, för varje vecka som hinner gå tills du får ditt beslut.

Om din ansökan blir godkänt kommer du att få ett startbesked och kan därmed börja bygga. Därefter kommer en kontrollansvarig att följa upp arbetet, vilket kan vara du som byggherre, eller en fackman.

 

Har du ett fult och slitet trägolv?

15 jan 2019

Trägolv i all ära, men är det fult och slitet är det inte roligt med trägolv. Det är ju så populärt med trägolv. Och det sägs vara så levande, att ha trägolv i sina hem. Ett trägolv kan hålla i nästan 100 år om det sköts om på rätt sätt, men hur sköter man om ett trägolv? Det kanske inte räcker med att tvätta det en gång i veckan, det kanske behöver bonas om då och då. Men hur gör man? Här går vi igenom både hur du kan sköta om ditt trägolv och hur du kan spara på det.

Bona om ett trägolv

OM du vill se till at så att ditt fina trägolv håller sig länge och är fint, kan du gott och väl bomna om det med jämna mellanrum. Om du tvättar ditt trägolv, se till att endast använda naturlöig såpa som lägger sig som en skyddande hinna över trägolvet. Dessutom kan du se till att bona golvet. Det är som en minibehandling av ditt trägolv, vilket gör att det håller längre och framför allt är snyggare under längre tid.

Såhär gör du:

Skaffa en gummiraka, med långt skaft. Det är bättre att ha gummi eller silikon på golvpolishen än bomull, då bomull kan ge ifrån sig ludd som man inte vill ha kvar på trägolvet efter boningen av det. Häll ut polishen på golvet och för med rakan fram och tillbaka över golvet. Var inte snål med polishen utan använd rikligt medan du gnuggar in polishen i trägolvet. Se till att trägolvet torkar ordentligt efteråt.

Lägg en skyddande matta på trägolvet

Om du inte är intresserad av att bona, vaxa eller tvätta ditt trägolv, kan du alltid lägga på en skyddande matta på trägolvet. På så sätt skonar du trägolvet, till exempel under tiden som man har småbarn hemma. När de sedan väl är stora nog, och man som förälder inte behöver tjata om att vara försiktiga med trägolvet, kan man ta bort mattan och så har man ett alldeles fräscht trägolv. Mät ut hela golvet. Köp en matt som har samma storlek som hela golvet. Klipp till och lägg mattan på golvet. Har du exakt samma storlek på mattan som på golvet, kommer du inte att behöva limma fast det, utan det kommer att hålla sig inom golvlisterna. Vill du inte ha en heltäckningsmatta, kan du alltid slipa om ditt trägolv. Du kan även slipa om både parkettgolv, laminatgolv, klickgolv, linoleum och vissa mer moderna plastgolv. Har du ett golv i Uppsala som du vill slipa om kan du fortsätta läsa här: http://www.golvslipninguppsala.nu.

Här finns din takläggare i Uppsala

30 dec 2018

När du flyttar till Uppsala, är det ju många saker att tänka på. Beroende på hur du väljer att bo i Uppsala, kommer du att behöva olika slags hantverkare. Flyttar du in i en lägenhet kan du behöva en inredare. Om du känner dig osäker på hur du ska inreda på ett sätt som du kan trivas med, kan du alltid anlita en inredare till detta. Eller en hantverkare som kommer och tapetserar om och målar om åt dig. Skillnaden på att anlita proffsen är att det går så mycket snabbare med en priofessionellt snickare och målare. Flyttar du in i en villa i Uppsala kommer du förmodligen att behöva en hantverkare som både kan lägga om taket i Uppsala och som kan måla om fasaden på ditt hus, för att inte tala om både köks- och badrumsrenovering.

Hantverkare du kan behöva till en lägenhet

När man är ny i en stad, är det så många nya saker som man bör hitta. Förutom jobbet eller studierna som du ska ägna dig åt, gäller det ju att hitta dagis och skola om man har barn. Har man flyttat in i en lägenhet som man känner att man vill renovera och göra om så att den passar bättre den egna smaken. Känner man sig osäker på om man kan få tag i någon hantverkare, vill vi försäkra om att det finns kring 100-tals hantverkare som kan komma och hjälpa till med renoveringar som man kan vilja göra om man bor i en lägenhet. Så här många olika hantverkare finns det; 97 målare eller tapetserare, 179 snickare, 52 kakelläggare, 43 golvläggare eller golvslipare.

Hantverkare du kan behöva för renovering av villan

Alla som bor och flyttar in i hus gäller det på samma sätt att hitta hantverkare för all slags renoveringar som man som villaägare kan behöva få gjort inomhus. Men för fasad och tak finns det även här en hel del hantverkare att välja mellan i Uppsala. Vad sägs om 34 takläggare, 97 målare till fasaden, 7 stenläggare till trädgården utomhus? Glöm inte att du alltid har rätt att dra av för arbetskostnaden när du äger ett hus i Uppsala. Har du behov av en trädgårdsmästare eller arborist kan du alltid dra av på Rut-avdraget för dessa tjänster. Särskilt under vintern är det viktigt att se över sitt villatak, då det kommer en hel del nederbörd som sliter på taket. Har du behov av en takläggare i Uppsala? Läs då mer här.

Yrken som du kan arbeta med i Uppsala

30 nov 2018

Funderar du på att flytta till Uppsala? Har du redan fått ett nytt jobb? Eller du kanske är den nogranna typen som först vill ha jobbet och sedan flytta till Uppsala? Förutom de vanligaste yrkena som det alltid är brist på, såsom läkare, sjuksköterskor och undersköterskor och lärare, barnskötare och förskollärare, finns det en stor marknad för alla som är beredda att arbeta som egen företagare. Vi har tittat på några annonser på Arbetsförmedlingen och hittat följande yrken som man efterfrågar och som man helst önskar har egna företag. Detta då flera av dessa yrken, har man mer behov av att ge uppdrag till, än att anställa som person på ett företag.

Ventilationstekniker 

Det finns stort behov av VVS-montörer som kan arbeta med olika slags ventiler. Med avlopps- och vattenrör, med luftvärmepumpar och annat praktiskt som har med luft, värme och ventilering att göra. Man önskar sig en självständig företagare inom VVS, helt enkelt.

Byggledare

Det finns stort behov av byggledare som kan ta eget ansvar för byggen som äger rum i Uppsala. Det innebär att man kan ta olika kunder som har olika nybyggnationer på gång i Uppsala. Som byggledare är det viktigt att ta ansvar, erbjuda lösningar, se möjligheter där andra går bet och kunna erbjuda kostnadseffektiva lösningar som är bra för kunden.

Snickare

Det är stor efterfrågan på snickare; alla som kan arbeta med att lägga kakel och klinker, lägga golv, tapetsera, måla, bygga väggar, lägga tak och så vidare. Som snickare är det tänkt att man ska klara av olika slags arbetsuppdrag och kunna slutföra arbeten självständigt. Ofta måste man ta ansvar för sitt företags ekonomi, marknadsföring och att skaffa egna kunder.

VVS-montör

VVS-montörer behövs hela tiden. Det är ett outsinligt behov av VVS-montörer som har egna företag. Som egen företagare handlar det om att skaffa fram sina egna kunder, marknadsföra sitt företag, och fakturera. Sedan måste man bokföra allt och betala in sina egna arbetsgivaravgifter, momsbetalningar och skatter.

Arborist

Som arborist arbetar du mycket utomhus. Du skaffar fram dina egna arbetsverktyg, maskiner, hissar och bilar. Du arbetar säkerligen säsongsvis och då kan det vara bäst att ta så många uppdrag som du bara får under sommar- och vår- och höstsäsongerna. När det sedan är vinter och du inte får så många uppdrag, kan du lika gärna ta semester. Är du din egen kan du bestämma själv hur du arbetar och var. Kanske i Uppsala?

← Äldre inlägg