Uppsala – stadsdelar som sticker ut

Uppsala har många stadsdelar som gemensamt bildar en synnerligen intressant helhet. Unga studenter med tentaångest blandas med arbetare – redo för en ny arbetsdag, nyinflyttade, stora och små barnfamiljer och äldre akademiker; allt ryms i staden. Uppsala är en stad av liv och rörelse och där man – tack vare det stora antalet studenter – kan se att utelivet verkligen lever upp och det unika studentlivet med så kallade Nationer är vida mer utvecklat än i andra städer. Stadsdelar var det dock och hur vet du som nyinflyttad var- och var det inte händer i Uppsala? Lämpligen genom att följa den här lilla listan:

  • Centrum: stadens aorta där så drygt 13000 personer bor. Den politiska åskådningen är blå – åtminstone sett till det förra valet. Vid en promenad i centrum så bör du fästa ögonen på den vackra arkitekturen där stenbyggnader från tidigt 1800-tal är utmärkande.
  • Luthagen: Stadsdelen för akademiker och för många studenter; det senare får fungera som förklaring till varför medelinkomsten i Luthagen är lite lägre än i andra stadsdelar och områden i Uppsala. En vandring i Luthagen ger dig en chans att se många vackra byggnader och här bör du främst putsa ina glasögon inför det Gillbergska Huset. En fullkomligt magnifik byggnad som fram till 1983 fungerade som ett barnhem.
  • Flogsta: studentområdet nummer ett i Uppsala. Här kan du se lyckliga ungdomar dansa sig hem efter en lyckad tentamen ock likväl kan du höra vrål av ångest inför en sådan. Cyklar är det dominerande fordonet i Flogsta.
  • Norby: Lite av gräddhyllan i Uppsala där de flesta bor i villor. Ett fint, barnvänligt område.
  • Här satsas det friskt på kulturen och Gottsunda är ett av få områden i Uppsala som faktiskt kan visa upp en egen teater. Ett ganska nytt område där många invandrare bor och 8 av 10 bor också i flerbostadshus.

Andra områden i Uppsala

Om vi ska fortsätta med några fler områden i Uppsala så kan vi dra oss en bit bort från centrum:

  • Svartbäcken: området där badet och evenemangscentret Fyrishov ligger och som räknas som ett av de mest besökta i Uppsala. Evenemangscentret å sidan – det kan vara så att stadens store son Owe Thörnqvist och hans sång om Svartbäckens Rödaste Ros även attraherade några av de 1 682.000 personer som år 2008 besökte området.
  • Gamla Uppsala-Nyby: fortsätter man förbi Gränbyområdet så kommer man fram till Gamla Uppsala och här – med Nyby inräknat – bor det ca 6000 personer.