Fördelar med att anlita en redovisningsbyrå

Vi har alla olika kompetenser och kunskaper och det finns tyvärr en svårighet i att våga ta hjälp av någon annan som kan ett område bättre än vad man själv gör. Vi kan ge ett tydligt exempel på detta – något som många mindre företagare kan relatera till – där vi säger att en kille i Uppsala  äntligen tar stege, säger upp sig från sitt jobb och startar ett eget företag.

Han är snickare och han är extremt duktig på allt som rör snickerier, byggnationer, reparationer – kort sagt: han är en eftertraktad snickare i Uppsala och detta börjar också synas direkt. Han får in massvis med jobb och han kan till och med anställa två stycken personer som hjälper honom.

Problemet? Ja, han är extremt duktig på att snickra – men han är rentav usel på allt som rör pappersarbete och som kommer på köpet i att driva ett eget företag. Kort och gott; han struntar i att ta sin bokföring på allvar, han ligger efter med löneutbetalningar, han vet inte hur mycket skatt som ska betalas och ordet moms har han ingen aning om vad det innebär. Trots detta så tar han ingen hjälp och i slutändan så kan nog alla förstå vad som händer.

Trots denna enorma potential så går företaget under och i och me datt denne snickare i Uppsala dessutom omedvetet och på grund av sin bristande kunskap brutit mot en massa regler så drabbas han av näringsförbud. Det här var ett aningen extremt exempel – men det visar på ett ganska vanlig problem dåd et gäller mindre företag i Sverige: man missköter det pappersarbete som är obligatoriskt att sköta och istället för att ta hjälp av en redovisningsbyrå så försöker man på egen hand; något som tar extremt mycket tid och som – trots det – sällan blir korrekt.

Priset för redovisningsbyrå varierar

Ska man ge ett råd till någon som står inför att ta steget att starta eget så är det följande: anlita en redovisningsbyrå och se till att bygg en långvarig relation med denna. Du tjänar på det i längden och kostnaden för att anlita en redovisningsbyrå behöver heller inte vara så hög. Allt handlar om vilken du väljer.

Precis som inom alla andra branscher så varierar priserna och ett tips här är att du kanske vänder dig till en redovisningsbyrå som matchar din egen storlek. En stor byrå kostar ofta mycket mer pengar och du behöver sällan de extratjänster som en sådan kan erbjuda. Denne snickare i Uppsala kanske skulle ha betalat – billigt! - en redovisningsbyrå för följande punkter:

  • Löpande bokföring
  • Lönehantering
  • Moms- och skatteredovisning
  • Bokslut och årsredovisning
17 Oct 2016