Gör om hemma

När hemmet känns slitet och trist är det mycket man kan göra för att fräscha upp det. Att renovera kök och badrum är ett teffektivt sätt att få en helt ny känsla hemma. Det är dock stora och dyra projekt som tar lång tid av utföra.

Måla om hemmet

Då är det ett betydligt mindre och billigare projekt att tapetsera om eller måla om ett eller flera rum. Man får då helt plötsligt en helt ny känsla i det tidigare slitna och tråkiga rummet. Utbudet på färgsorter och kulörer är enormt. Samma gäller tapeter om man tänker sig det.

Men oavsett vad man ska göra måste man vara noggrann med förarbetet för att slutresultatet ska bli bra. Är man händig och har god tid på sig kan man göra det själv, men betydligt enklare är det att anlita en målerifirma för arbetet. Det kostar såklart pengar men man kan med fördel använda sig av avdraget för ROT.

Ta in hjälp med målningen

Först och främst måste man hitta en bra målarfirma. Ett tips är att jämföra några firmor mot varandra och be om offertförslag. Sök på internet efter kundbetyg. Anlita heller aldrig en målare svart, då risken då är stor att du blir lurad. Väl där behöver du specificera för målaren hur stort eller stora rummen är som du vill ha målade. Det är bra att ta en del med målaren om vilken färgsort som passar bäst i just ditt rum. 

Arbetsmetoder

Innan man ens kan fundera på att börja måla måste man utföra ett noggrant underarbete. Det brukar innehålla slipning och spackling för att erhålla en fin och jämn yta för att färgen att fästa i. Sedan är det dags för grundmålning innan man genomför själva målningen som sker i flera lager för bästa resultat.

Men det går också att måla direkt på en tapet om man vill ha kvar mönstret under den nymålade ytan. Men man behöver ändå slipa ner skarvar, ojämnheter och hål efter spikar eller skruvar.

Att välja färg

Det är inte alltid helt lätt att välja rätt och passande. Besök en färghandlare och ta en dialog. Ett bra tips är att titta i inredningsmagasin eller på internet för att hitta en passande färg. Men det är inte alltid lätt att innan målning se hur det kommer att se hemma. Be om några färgprovet och gå helt enkelt hem och se färgerna på plats.

Hittar man inte färg som passar går det hos färghandlaren att blanda till nya nyanser. Det är mycket trevligt att se sin unika färg smycka sitt hem.

3 Jun 2019