Här finns extrajobben i Uppsala

Som student är det inte helt enkelt att få ihop ekonomin varje månad och många försöker att hitta extrajobb som därmed kan dryga ut hushållskassan. Vissa tycker det är näst intill omöjligt att hitta extrajobb medan andra upplever det precis tvärtom. Till stor del handlar det om vilka jobb man kan tänka sig, vilken erfarenhet man har och hur mycket man kan jobba.

Hemstädning

Sedan RUT-avdraget infördes har efterfrågan ökat rejält på städtjänster. Med halverad kostnad har fler vågat testa att beställa allt från hemstädning och flyttstädning till andra städtjänster. I Uppsala finns både större och mindre städföretag som ofta söker extrapersonal. Är det hemstädning som genomförs får man ofta följa med en annan anställd vid ett flertal tillfällen för att lära sig hur städningen ska genomföras. Vissa företag har även regeln att man alltid är två på samtliga uppdrag. Det blir då en trygghet både för kunden och för städföretaget.

Varför hemstädning?

Hemstädning i Uppsala är ett flexibelt arbete som kan utföras både på dagtid och kvällstid. Därmed kan det matchas mot de tider som skolan sätter upp. Dessutom kan en städning genomföras på några timmar. När städningen är klar avslutas passet. Man kan därmed välja de städningar som passar utifrån både tid och längd på arbetspass.

Vad krävs?

Olika företag i Uppsala har olika krav som måste vara uppfyllda för att man ska kunna få arbeta med hemstädning (vilket är den vanligaste städformen). Det är däremot inte alltid som någon erfarenhet krävs. Självklart kan det vara en fördel men städföretagen har så stor omsättning på folk att de alltid har egna utbildningar som de anställda får gå.

Privatlärare

Även om det inte längre ges RUT-avdrag för läxhjälp så är efterfrågan stor. I Uppsala finns flera lärarutbildningar och som lärarstudent finns det flera fördelar med att arbeta som privatlärare.

Varför privatlärare?

Självklart lockar lönen men samtidigt kan det ses som ett sätt att prova på de kunskaper som man fått under utbildningen.

Vad krävs?

Det krävs inte någon lärarutbildning för att få jobba som privatlärare. Man bör däremot ha ett stort intresse för att lära ut och att möta barn och ungdomar på deras nivå. I Uppsala finns flera av de större läxhjälpsföretagen som etablerat sig över stora delar av Sverige. En väg är att kontakta dessa och anmäla sitt intresse. De matchar då ihop studenten med en passande elev.

En annan väg är att registrera sig för F-skatt och därmed driva ett eget företag. Därefter kan lappar sättas upp på biblioteket och på andra ställen där elever och föräldrar vistas.

Städa eller lära ut? Det är i alla fall två vanliga vägar att gå för att få extrapengar i studentstaden.

27 Jun 2017