10 tips som fräschar upp badrummet

Trött på det sunkiga, omoderna eller helt enkelt bara väldigt tråkiga badrummet hemma? Här kommer tio enkla tips för hur man snabbt kan göra det både fräschare och finare i sitt badrum.

Tio punkter kan låta mycket men detta är bara en liten del av allt man kan göra för att ge sitt badrum ett lyft.

Börja med grunderna

1. Storstäda. Tråkigt men ibland en nödvändig utgångspunkt och ett mycket effektivt och billigt sätt att snabbt få det fräschare. Rengör ordentligt i golvbrunnen i duschen eller under badkaret, städa toaletten och handfatet och torka av spegeln. Tvätta av kaklet på väggarna och skura golvet.

2. Håll efter badrummets textilier. Tvätta duschdraperiet, badrumsmattan och handdukarna regelbundet. Byt ut eller köp nya för att snabbt få ett nytt utseende i badrummet. Ett nytt duschdraperi kan göra mycket mer än vad man tror.

3. Gå igenom vad som finns i badrummet och rensa ut. Gamla schampoflaskor med lite kvar i botten som ingen lyckas få ut, den dyra inpackningen som var ett felköp, gammalt smink och andra skönhetsprodukter, tio hårborstar, femton engångsrakhyvlar och barnens arton badankor. Rensa bort allt onödigt och frigör yta - det ger ofta ett mer luftigt och fräscht intryck och det blir lättare att städa med.

4. Dekorera. Doftljus, doftstickor och en lyxig tvål kan göra stor skillnad. En grön växt som trivs i fuktigt klimat kan vara fint om det finns ett fönster i badrummet. Kakeldekor kan också lyfta rummets utseende.

5. En ny toalettsits eller ett nytt duschmunstycke är, precis som duschdraperiet, ett enkelt sätt att fräscha upp badrummet.

Mer omfattande åtgärder

Här kommer ytterligare fem tips som kostar lite mer eller som kräver mer arbete.

6. Köp nya badrumsmöbler. Byt ut spegelskåpet eller spegeln över handfatet. Även skåpet under handfatet kan bytas ut.

7. Se över belysningen i badrummet. En ny lampa eller spotlights kan göra stor skillnad.

8. Byt ut badkaret mot ett badkar i en annan modell eller installera en ny duschkabin.

9. Måla om. Det finns till exempel särskild färg som kan användas för att måla över fula kakelfogar med och det finns färg till för att måla om och fräscha upp en ful golvplastmatta. Försök dock inte måla om själva kaklet.

10. Byt ut fula, mögliga silikonfogar.

Lycka till med badrumsfixandet och kom ihåg att ibland kanske det ändå är mer värt att göra en professionell renovering. Vi tipsar denna hemsida för badrumsrenovering: https://www.badrumsrenoveringuppsala.nu/

24 Mar 2020