Betonghåltagning i Uppsala, ett hårt arbete!

Betonghåltagning handlar om att ta ut öppning i betong eller andra hårda material som tegel, granit och liknande. I Uppsala finns det företag med erfarenhet.

Det finns en anledning att man bygger med betong. Det är hårt – oerhört hårt. Utmaningen med hårda material är att de även kan bli sköra, att de spricker om de utsätts för rörelse. På stora betongbroar kan man se att det finns ett mellanrum mellan själva bron och vägen. Det är en rörelsemån som gör att betongen kan expandera i värme utan att tryckas ihop och spricka.

En annan metod för att göra betongen segare är att lägga in armeringsjärn i gjutningen. Armeringsjärn binder ihop betongen lite som halm kan binda ihop lera på äldre hus – ler och långhalm! Med armeringsjärnet får man ut det mesta av betongen, hårdheten men samtidigt tåligheten för rörelser i materialet.

Betonghåltagning kräver expertis

Om man nu har gjutit sin betong efter konstens alla regler är allt gott fram tills dess att man inser att man behöver göra en öppning i materialet. Kanske är det rör som ska dras in, eller en utbyggnad som behöver ha en ingång. Att borra i betong är hårt. Att borra i betong som dessutom har förstärkts av armeringsjärn är inget man rekommenderar till privatpersoner.

Överlåt betonghåltagning till proffsen. Bor man i Uppland finns det firmor som vet hur man hanterar betong i Uppsala och som kan hjälpa till med sin stora erfarenhet av många olika betongjobb. Med rätt håltagning påverkar man betongens hållbarhet minimalt och man kan lugnt fortsätta sitt byggprojekt. Läs vidare om hur håltagning kan gå till här: betonghåltagninguppsala.se

25 Jul 2022