Funderar du på att flytta till Uppsala?

Om det är så att du funderar på att flytta till Uppsala (det kanske är därför du läser denna text?) är det inte någon dum idé alls. Den goda idén att bo i Uppsala delar du med 216.542 andra uppsalabor – och nya sådana att lära känna.

Staden är en av landets äldsta och här hände mycket i svensk historia. Redan för 1500 år sedan fanns staden Uppsala och var ett av Svearikets viktigaste stad, redan då. Uppsala var ett maktcentrum och en gammal kultplats. På den tiden seglade man via Fyrisån, eller Salaån ut på öppet hav.

Här höll man ting, som det hette på den tiden, då samlades alla som hade makt, eller representerade någon med makt och samlade och bestämde gemensamma saker som rörde alla som bodde där. Här begravdes tre kungar under 500-talet. Deras gravar kan man fortfarande se, som tre stora högar, utanför Uppsala, i det man kallar för Gamla Uppsala. Bredvid finns en gammal, fin stenålders kyrka, kallad Gama Uppsala kyrka. På samma ställa finns även en gammal krog, där det sägs att man bjuder på mjöd, som vikingarna drack på sin tid. 

Den som har följt med TV-seriden ”Game of Thrones” har hört namnet Westeros, vilket verkligen låter som Västerås. Det intressanta med Uppsala är, att under historisk tid kallades staden Östra Aros, fram till 1200-talet. Det låter ju som att någonstans mellan ”Väster Aros” och ”Östra Aros” låg kanske området ”Aros”(?). Man vet inte riktigt hur det förhöll sig, men intressant är det.

Uppsala en viktig plats

Uppsala var också en viktig plats när Sverige kristnades i början av 1100-talet. Man placerade det kristna ärkesätet i Uppsala, år 1164 och då blev staden ett religiöst centrum. Här finns en mäktig och stor domkyrka, som än i dag är Nordens största kyrka. Den byggdes 1270 men invigdes först 1435. Den har 119 meter hög tvillingtorn, som byggdes först efter att kyrkan blev färdig, under 1400-talet. Här finns också många kungar begravda inuti kyrkan, som Gustav Vasa, ligger här, och Johan III, med sina fruar (drottningar). Även några framstående vetenskapsmän sägs ligga här, som Carl von Linné, Olof Rudbeck. Sedan slutade man begrava människor inne i kyrkan under 1700-talet. Däremot begravde man ärkebiskopen och Nobels fredspristagare Nathan Söderblom här.

Idag är Uppsala en studentstad

Idag är staden i mångt och mycket en typisk studentstad. Uppsala universitet är ett av landets äldsta och främsta. Därför kryllar det av universitetsnationer här. Här finns ett av Sveriges främsta bibliotek; Carolina Rediviva. Här hälsar studenterna på ”rektorn” vid bibilioteksbacken på Valborg. Då tar man på sig den vita studentmössan under festliga former.

Svårt hitta bostad i Uppsala

Att flytta till Uppsala kan stöta på några hinder och det främsta kanske är den att det kan vara ganska svårt att hitta en bostad, om man inte är intresserad av att köpa sig en lägenhet, eller villa i Uppsala. Det råder nämligen ganska stor bostadsbrist i Uppsala. Många studenter som önskar sig en relativt billig studentlägenhet kan ha svårt att hitta en sådan. Hur långt har du hunnit i dina flyttplaner?

Har du planerat själva flytten?

Har du bokat flyttbil? Det är viktigt att göra det i tid, eftersom många vill flytta ganska så samtidigt; antingen i början eller i slutet av månaden. Då kan det vara svårt att hitta just en sådan flyttbil som du vill ha. Har du  redan kanske börjat packa? Och hur ska du göra för att flytta tunga möbler, som tunga fåtöljer, soffor och kanske ett piano? Alltför många slänger sina gamla pianon, vilket är synd. Att lära sig spela piano hemma ger många fina musikaliska upplevelser och ger glädje för mer än den som spelar. Många höjer sina betyg i musik med hjälp av pianospelande. Det ger gehör och musikalitet. Man lär sig takt och ton. Man lär sig läsa toner och ger mycket själslig harmoni. Så låt pianot flytta med – men be om hjälp att flytta det. Bor du till exempel i Stockholm, finns det många bra flyttfirmor som kan flytta allt det där tunga åt dig. Särskilt gäller det att få professionella flyttkarlar som kan tekniken att flytta tunga möbler och pianon. Då har de särskilda pianoremmar som de flyttar pianot med. Då kan de flytta det flera våningar upp och ner, utan hiss – och utan att bryta ryggarna. Läs mer om pianoflytt på: http://www.pianoflyttstockholm.com/.

15 Feb 2018