Glasmästare fixar nya rutor till veteranbilen

Du kör veteranbil. Du älskar det. Känslan av den traditionella växellådan. Motorns sköna ljud. Sätenas beröring mot ryggen. Mitt i den här underbara körupplevelsen smäller det till. Ett stenskott mitt i framrutan och det trasiga glaset förstör stämningen.

Det är aldrig kul att få sin älsklingsbil skadad men du som kör veteranbil behöver ofta gå till en specialist för att fixa nya rutor till kärran. Här finns å andra sidan god kunskap och bra hjälp att få. Det finns många olika glasmästare, men om du vänder dig till en specialist på bilglas kan du måttbeställa precis den nya bilruta som du behöver.

En specialist på bilglas kan laga sprickor och  stenskott i veteranbilens alla rutor och kan snabbt avgöra om det räcker med att laga en trasig ruta eller om det helt måste bytas ut. Om du är osäker på vilken glasmästare som är bäst så fråga runt bland olika firmor vilken erfarenhet de har av just ditt bilmärke. En seriös specialist på bilglas bör ha erfarenhet av veteranbilar och kunna hjälpa dig oavsett vilket bilmodell du kör. Märket och årsmodellen ska inte spela roll!

Klokt att kolla försäkringen

Många glasmästare och specialister på bilglas samarbetar med olika försäkringsbolag vilket gör att du har lättare att få den ersättning som du har rätt till. Om du ändå tar dig tid att ringa runt bland olika glasmästare kan du samtidigt passa på att fråga om samarbete med just försäkringsbolag. Du ska inte behöva betala mer än självrisken när du byter ruta på en veteranbil!

Att reparera en bilruta brukar i regel inte ta mer än en timme. Om du däremot måste byta ut hela rutan får du räkna med att en specialist på bilglas behöver en dag på sig. Du som kör veteranbil har säkert tillgång till en annan, mer modern bil. Skulle du ändå behöva låna en ersättningsbil under glasbytet så fråga firman om det är möjligt. En del glasmästare har lånebilar att erbjuda sina kunder under bytet av ruta. Om inte annat kan du få låna en cykel under tiden.

Fixa en trasig ruta snabbt

En del av tjusningen med att köra veteranbil är att köra på slingriga landsvägar. Där trafiken är glesare och tempot lugnare har du förstås möjlighet att njuta av omgivningen på ett helt annat sätt än på de stora vägarna. Men på grusväg ökar förstås risken för stenskott. Kanske är det ändå värt risken.

När du får ett stenskott av en sten eller av en dubb som lossnat från däcket på en annan bil så bildas ofta en så kallad stjärna i din ruta. Från början ser det kanske inte så farligt ut. Särskilt om stenskottet bildas i framrutans utkant. Men det bästa du kan göra är att åtgärda problemet snabbt. Tyvärr har stenskott en benägenhet att sprida sig och växa allt eftersom. En liten skada går ofta att reparera när den är i sin linda men väntar du för länge och sprickorna i rutan växer kan det sluta med att du måste byta hela glaset.

Som ägare till en veteranbil är det kanske lätt att avvakta och tänka att bytet av din veteranruta kommer bli krångligt. Men vänta inte. Kontakta istället en specialist på bilglas så hinner du kanske åtgärda den skadade rutan innan problemet växer.

11 Jan 2017