Har du ett fult och slitet trägolv?

Trägolv i all ära, men är det fult och slitet är det inte roligt med trägolv. Det är ju så populärt med trägolv. Och det sägs vara så levande, att ha trägolv i sina hem. Ett trägolv kan hålla i nästan 100 år om det sköts om på rätt sätt, men hur sköter man om ett trägolv? Det kanske inte räcker med att tvätta det en gång i veckan, det kanske behöver bonas om då och då. Men hur gör man? Här går vi igenom både hur du kan sköta om ditt trägolv och hur du kan spara på det.

Bona om ett trägolv

OM du vill se till at så att ditt fina trägolv håller sig länge och är fint, kan du gott och väl bomna om det med jämna mellanrum. Om du tvättar ditt trägolv, se till att endast använda naturlöig såpa som lägger sig som en skyddande hinna över trägolvet. Dessutom kan du se till att bona golvet. Det är som en minibehandling av ditt trägolv, vilket gör att det håller längre och framför allt är snyggare under längre tid.

Såhär gör du:

Skaffa en gummiraka, med långt skaft. Det är bättre att ha gummi eller silikon på golvpolishen än bomull, då bomull kan ge ifrån sig ludd som man inte vill ha kvar på trägolvet efter boningen av det. Häll ut polishen på golvet och för med rakan fram och tillbaka över golvet. Var inte snål med polishen utan använd rikligt medan du gnuggar in polishen i trägolvet. Se till att trägolvet torkar ordentligt efteråt.

Lägg en skyddande matta på trägolvet

Om du inte är intresserad av att bona, vaxa eller tvätta ditt trägolv, kan du alltid lägga på en skyddande matta på trägolvet. På så sätt skonar du trägolvet, till exempel under tiden som man har småbarn hemma. När de sedan väl är stora nog, och man som förälder inte behöver tjata om att vara försiktiga med trägolvet, kan man ta bort mattan och så har man ett alldeles fräscht trägolv. Mät ut hela golvet. Köp en matt som har samma storlek som hela golvet. Klipp till och lägg mattan på golvet. Har du exakt samma storlek på mattan som på golvet, kommer du inte att behöva limma fast det, utan det kommer att hålla sig inom golvlisterna. Vill du inte ha en heltäckningsmatta, kan du alltid slipa om ditt trägolv. Du kan även slipa om både parkettgolv, laminatgolv, klickgolv, linoleum och vissa mer moderna plastgolv. Har du ett golv i Uppsala som du vill slipa om kan du fortsätta läsa här: http://www.golvslipninguppsala.nu.

15 Jan 2019