Här utbildar du dig till takmontör i Uppsala

Generellt ser kommande arbetsmarknad mycket god ut för takmontörer i storstäder. Det är stor efterfrågan på utbildad personal inom de flesta hantverksyrken och takläggare är inget undantag. En väg att utbilda sig är att läsa på Yrkesplugget.

Är du arbetslös eller önskar byta inriktning på yrkeslivet? Kanske kan takläggare vara ditt framtida yrke. För dig som bor i Uppsala finns gymnasieutbildning och vuxenutbildning via Yrkesplugget. En skola med fokus på de praktiska yrkena som anläggare, betongarbetare, målare, murare och takläggare. 

Takläggare – Vad innebär yrket?

Takläggare är ett mycket varierat yrke där du kommer jobba med att både skapa underarbetet och lägga själva ytskiktet. I vissa fall är det även du som måste avgöra vilket material som är bäst och vilket arbetssätt som passar utifrån olika förutsättningar. Vid större tak är det alltid flera som arbetar tillsammans medan det på mindre tak går att utföra vissa arbeten själv. Samtidigt finns möjligheten att specialisera sig inom vissa områden. Det krävs då både erfarenhet av yrket samt vidareutbildning och detta öppnar upp för möjligheten att arbeta på mer avancerade projekt. 

Vad består utbildningen av?

Utbildningen kan variera i längd och innehåll över landet. I Uppsala håller Yrkesplugget en kurs som sträcker sig över 40 veckor (2 terminer) och startar i januari eller augusti. Under utbildningen får eleverna lära sig om olika material och speciella tekniker som används för att fästa taket på ett säkert och hållbart sätt. Inom utbildningen finns även ett stort fokus på säkerheten kring brandventilation, takbrunnar, isolering m.m. Skolan följer hela tiden utvecklingen inom branschen och uppdaterar därmed kursutbudet och innehållet efter den gällande informationen. 

Finns det krav på behörighet?

En stor fördel med denna utbildning är att det inte krävs några mer kunskaper än ”grundläggande kunskaper i svenska”. Dessutom är kravet att du fyllt minst 20 år eftersom det annars är gymnasieutbildning som är aktuell. I Uppsala finns flera byggprogram på gymnasial nivå som därmed kan vara aktuella. 

Om Yrkesplugget

Yrkesplugget är en friskola som har sin bas i Stockholm men som även har skola i Uppsala. I Stockholm ligger skolan på Johannesfredsvägen i Bromma medan de i Uppsala hittas på Kungsgatan. Skolan jobbar för att ha tydligt samarbete mellan kärn- och karaktärsämnena, en enkel och smidig kommunikation mellan elever och lärare samt korta beslutsvägar. Bland annat nås detta genom att ha små klasser där eleverna får möjlighet att utvecklas och bli sedda. 

Eftersom Yrkesplugget har fokus på yrkesutbildningar har man ett mycket tätt samarbete med näringslivet och företag där praktik genomförs inom de olika utbildningarna. Skolan har både en gymnasieutbildning och en vuxenutbildning. Ovan benämns däremot främst vuxenutbildningen till takläggare. 

18 Apr 2018