När du vill bygga ett helt nytt hus i Uppsala

Den som funderar på att köpa en (tom) tomt i Uppsala har så ett 50-tal tomter som är till salu, ser vi efter en snabb sökning på hemnet.se. Den som är sugen på att bygga nytt, kan mycket gärna passa på nu, när det finns så många tomter till salu. Dessutom ser vi en väldigt torr höst (än så länge. Annars kan man förvärva tomten nu, och bygga senare, medan man funderar på hur man vill ha sitt nya hus.

När man ska bygga hus är det minst två olika alternativ som man bör tänka igenom är; om man ska bygga ett modulhus, eller om man själv ska bygga huset från grunden. Väljer du att bygga ett modulhus, har du minst 12-20 hustillverkare i Uppsala. Om du har tänkt dig bygga huset från grunden, är det bäst att du bestämmer dig för ett byggföretag som du kan anlita och som har olika hantverkare som kan komma och bygga de olika delarna åt dig, alternativt så anlitar de flera olika byggföretag.

För- och nackdelar med att bygga modulhus

Den största fördelen med att bygga ett modulhus är att det går så snabbt. Hustillverkaren kommer då med de olika modulerna till huset och ser till att det byggs på rätt sätt. Innan det ska grunden till huset vara lagt, med alla VVS-rör och det som krävs till husbygget. De ger också råd om vilken slags grund som passar bäst till deras hus och beroende på tomtens beskaffenhet. Em fördom när det komemr till modulhus är att man inte kan påverka utseendet, men det är helt fel. Som kund har man möjlighet att rita själv husets utseende och kan påverka det minst lika bra som de färdigritade husen.

För- och nackdelar med att bygga från grunden

Beslutar du dig för att bygga huset från grunden själv, har du här två alternativ att ta ställning till. Antingen anlitar du ett enda byggföretag som tar ansvar för att hela huset blir byggt. Du har en kontakt på företaget som alltid tar kontakt med dig om olika praktiska saker som du kanske behöver ta ställning till. Eller så agerar du byggherre och bestämmer allt med olika byggföretag, ned olika hantverkare såsom snickare, elektriker och VVS-montörer.  Det säger sig ju nästan självt att om du är din egen byggherre så är det du som har kontrollen över bygget och har den största insyn som man kan ha.

29 Aug 2018