Så använder uppsalaborna RUT-avdragen

Allt fler som bor i Uppsala använder möjligheten till RUT-avdraget, skriver Uppsala Nya tidning. Och det är inom hemstädning som tjänsten har utnyttjats mest. Just hemstädning är den mest efterfrågade tjänsten som har vuxit bara det senaste året. Från 2007, året då RUT-avdraget infördes växte antalet som utnyttjade RUT-avdraget från endast några tusen personer till 12.000 2014, och ökningen har fortsatt i snabb takt. Ökningen steg med 25 procent bara under förra året (2017), vilket är rekord, enligt samma tidning. På städföretaget Hemfrid ser de en stor efterfrågan på hemstädning i Uppsala:

– Man kan se att vi har en stor efterfrågan på den här typen av tjänster, säger Maria Andersson, VD på Hemfrid till Uppsala Nya tidning.

RUT-avdraget kan utnyttjas även till flyttstädning

Hon tro att det beror på att hemstädning efterfrågas allt mer och att det går att utnyttja avdraget även för flyttar, för IT-tjänster och för trädgårdsarbeten. Med RUT-avdraget var tanken just att göra fler branscher som valde att betala skatt för sina inkomster och inte utnyttja tjänsterna svart. Man kan tydligt säga att just intentionerna med avdraget har uppfyllts. Vissa menar att det är stor skillnad mellan dem som utnyttjar RUT och de som inte har råd att göra det. I vilket fall, har möjligheten att använda RUT-avdragen för flyttstädning gjort att fler har använt sig av avdragsmöjligheten.

Många som flyttar har just eftersom de flyttar alldeles tillräckligt mycket att göra och vill därför anlita flyttstädning. Bor man i storstäderna Göteborg, Stockholm eller i Malmö finns det många städfirmor att välja mellan. Det kostar heller inte mycket med hjälp av RUT-avdraget. Att betala några tusen för en flyttstädning är inte mycket i sammanhanget. Du ger nyckeln till gamla lägenheten och slipper tänka mer på den, medan du kör flyttlasset till Uppsala.

Fortfarande mest rika som använder RUT

Vänstertidningen ETC skriver att regeringen ville få rika människor att sluta utnyttja RUT-avdraget till att tvätta rent sina inomhuspooler, och sänkte med det avdraget med 25.000 kronor per år och person. Det blev ett lyx-avdrag, och det var knappast den socialdemokratiska-gröna regeringens avsikt med RUT-avdraget. I Uppsala kommun kan man se att de flesta som använder RUT-avdraget bro i Knivsta, där 7,6 procent av andelen invånare som använde sig av RUT-avdraget under december månad förra året. Knivsta är kommunen med högst medianinkomst, medan Älvkarleby är den med lägst medianinkomst. Där var avdragen enbart 3,8 procent av invånarna. Ju lägre inkomst, desto lägre andel RUT-tjänster. Detta har gjort att just de, som kanske behöver det mest, inte har råd, såsom barnfamiljer och äldre människor som enbart lever på pension.

30 Mar 2018