Vet mer om hur det är att bo i Huddinge

flyttlådorHar du redan bokat en flyttfirma? Eller vill du utforska kommunen lite mer innan du bestämmer dig för att flytta? Huddinge har med sitt läge många fördelar. Samtidigt som det är nära till storstaden och allt det har att erbjuda, finns det fortfarande relativt stora och billiga hus här. Att många funderar på att flytta hit är inte särskilt konstigt alltså – och det bor redan över 100 000 människor i kommunen. Faktum är att Huddinge är Stockholms läns näst största kommun.

Invånare

Siffror från förra året visar att kommunen hade 110 003 invånare. Som nämnt ovan innebär det att Huddinge är den näst största kommunen i länet, och den 14:e största i hela landet. I skrivande stund har befolkningen säkerligen ökat ännu lite mer, med tanke på att över 2 200 personer flyttade in under 2016, och nästan 2 500 under 2017.

De som flyttar in är relativt unga, med en medelålder på 37 år. För jämförelse kan nämnas att medelåldern i hela Stockholms län är 39 år, och i hela Sverige 41 år. De mest folkrika kommundelarna är Sjödalen, Flemingsberg och Skogås. I Sjödalen bor det över 15 000 personer. Att hitta en flyttfirma i Huddinge är inte särskilt svårt – säkerligen har dessa siffror något med saken att göra.

Sysselsättning

Huddinge är en kommun som många pendlar i. År 2016 fanns det nästan 55 000 förvärvsarbetande här, och lite mer än en fjärdedel av dem både arbetade och bodde i kommunen. Resten, nästan 75 % alltså, bodde i Huddinge men arbetade i en annan kommun. Troligtvis ser siffrorna liknande ut även i skrivande stund.

Vad gäller arbetsgivare finns det ett par privata företag i toppen, men flest anställer offentliga aktörer. Hit hör till exempel Karolinska universitetssjukhuset, Karolinska institutet, Södertörns högskola och Södertörns polismästardistrikt. I övrigt finns många små- och medelstora företag. Här kan du till exempel jobba på en flyttfirma, i en butik eller på ett It-företag.

Kommunala skattenivåer

Innan du ringer en flyttfirma kan det vara bra att kolla upp allt ordentligt – till exempel kan skattenivåer vara bra att känna till. Kommunalskatten ligger i skrivande stund på 19,87 kronor per intjänad hundralapp. Därutöver går 12,08 kronor till landstinget. Begravningsavgiften ligger på 0,242 konor, medan kyrkoavgiften ligger på 0,715 kronor. Skatten till kommun och landsting blir således 32,907 kronor per intjänad hundralapp, givet att du är medlem i Svenska kyrkan.

Läs mer om kompetent flytthjälp i Huddinge. 

Lycka till med flytten!

 

 

25 Sep 2018