Viktigt att tänka på inför däckbyte i Stockholm

Det gäller att hålla reda på när det är dags för däckbyte i Stockholm. Men man måste även hålla koll på däckens mönsterdjup och att däcken fortfarande är säkra.

Våra årstider med växlande temperaturer och varierande väderförhållanden gör att vi måste byta däck på bilen två gånger om året. Mellan den första december till trettioförsta mars är det lag på att bilen ska ha vinterdäck om det är snö, is, snömodd eller frost på vägen. Vinterdäckens mönsterdjup måste också vara minst tre millimeter runt hela däcket.

Mellan den första april till den sista november rekommenderas det att man i stället har sommardäck på bilen om det inte råder vinterväglag. Man får visserligen köra med vinterdäck på bilen under sommarmånaderna men det är inte att rekommendera. Detta eftersom bilen då drar mer bensin än nödvändigt men också för att vinterdäck inte är lika bra på att motverka vattenplaning.

Boka tid för däckbyte i god tid

Det är olagligt att köra med slitna däck som inte har tillräckligt mönsterdjup. Därför kan det vara klokt att kontrollera däckens mönsterdjup innan man skiftar däck på bilen så att man inte behöver göra om bytet med en gång. Men framförallt för att man ska köra så säkert som möjligt.

Man kan själv skifta däck på bilen men har man inte rätt verktyg kan det vara krångligt och tidskrävande. Betydligt enklare är att vända sig till en verkstad som är specialiserad på däckbyte i Stockholm. Då får man även hjälp med att kontrollera däckdjupet. Men det gäller att vara ute i god tid då trycket på de verkstäder som utför däckbyte är stort.

10 Aug 2022