Välj rätt plåtslagare

Ett plåttak har väldigt många fördelar jämfört med ett tak där betongplattor finns. Vikten är en av dem; räknar man med att en kvadratmeter av plåt väger ungefär 50 kilo och att motsvarande yta av lagda betongplattor ligger på närmare 400 kilo. Ja, då förstår man också skillnaden och att huset tar mindre stryk av plåten – rent tyngdmässigt.

Det finaste med ett plåttak är dock livslängden. Ett korrekt lagt sådant (något som kräver en plåtslagare och som vi ska återkomma till senare)  håller i upp till 50 år och det innebär konkret att man som husägare kan tvingas till ett byte under sin livstid. Vidare fördelar är pris och underhåll och båda dessa är fördelaktiga och ytterligare faktorer till varför man ska välja ett plåttak.

Vi nämnde ovan att en plåtslagare ska lägga taket i fråga och detta av den enkla anledningen att det brukar bli bäst så. Dock – i detta finns även andra parametrar att ta hänsyn till. Att bara anlita en plåtslagare ger inte per automatik ett bra resultat och en god effekt; nej – vikten av att välja rätt är extremt stor och detta blir av förklarliga skäl svårare att hitta om man bor i en stad där det finns en hög konkurrenssituation och där det finns många plåtslagare.

Jämför man här en husägare i exempelvis Härnösand som vill lägga ett plåttak och anlita en plåtslagare med en husägare i Uppsala så kommer den senare att ha svårare att hitta rätt.

Märk väl – husägaren i Uppsala kommer att ha lättare att hitta en plåtslagare; men att hitta rätt och få en med hög kompetens och yrkesskicklighet blir lite svårare. Här ska man vara medveten om att det primärt gäller att plåten bockas och läggs korrekt vid känsliga områden som exempelvis vid skorstenen och att ett felaktigt jobb där kan innebära en fukt- eller en vattenskada. Något som man definitivt vill undvika och därför bör man också vara lite mer noggrann då man söker efter en plåtslagare.

Hur ska man då göra för att hitta rätt i en större stad som Uppsala? Ja, lämpligen så kan man luta sig mot några punkter innan man väljer – punkter som vi tänkte rada upp och gå igenom lite närmare nedan:

  • Erfarenhet. Inom ett yrke som plåtslageri så ska man definitivt inte underskatta rutinen. Har man jobbat i några år så lär man sig att tänka lite utanför boxen och just fantasi och kreativitet samt problemlösning är samtliga egenskaper som man ska eftersöka hos en plåtslagare. Välj hellre än lite dyrare firma med några år på nacken än en alldeles nystartad sådan.
  • Referenser. Det här hör ihop med punkten ovan; men innan du skriver på något kontrakt så bör du be om att få se några referensbilder samt även få en möjlighet att kontakta berörda kunder.
  • Priset. Stirra dig inte blind på priset; välj inte den absolut dyraste och välj definitivt inte den billigaste plåtslagaren i Uppsala. Det här förutsätter naturligtvis att du träffar så många som möjligt och därigenom har tillräckligt många offerter att jämföra mellan.
22 Oct 2016